Знов у шуканні ґравітаційних хвиль

 

Після десяти місяців перерви обидва ґравітаційно-хвильові детектори обсерваторій LIGO розпочали новий термін своїх досліджень. З поліпшеними лазерами, новою оптикою та електронікою вони можуть прислухатися до Всесвіту ще краще, ніж раніше. Астрофізики сподіваються, що завдяки цим приладам протягом наступних місяців вдасться зафіксувати чимало подій за участю ґравітаційних хвиль.




Технік перевіряє оптику LIGO-детектора. Фото: Matt Heintze/Caltech/MIT/LIGO Lab 


 

Перший доказ існування ґравітаційних хвиль став світовою сенсацією у лютому 2016-го. Тоді вперше вдалося виявити тонкі вібрації простору-часу, які ще сто років тому передбачив Альберт Айнштайн. Тоді виявлені ґравітаційні хвилі були спричинені злиттям двох чорних дір. А за кілька місяців те саме спостерегли вдруге.

 

В обох випадках хвилі зареєстрували детектори спеціальних обсерваторій LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory— один розміщений у Генфорді, штат Вашинґтон, інший — у Лівінґстоні, штат Луїзіана. Обсерваторії використовують втручання лазерних променів, щоб зробити видимими крихітні спотворення простору-часу, отже, й Землі.

 

Обидва LIGO-детектори нещодавно почали другий цикл досліджень. Протягом паузи для переобладнання, що тривала понад 10 місяців, їм істотного вдосконалили лазери, оптику й електроніку.

 

Зокрема, детектор у Лівінґстоні став на 25 % чутливішим і набув здатності помічати ґравітаційні хвилі на суттєво більших відстанях, ніж раніше. Так зросли шанси, що обсерваторія зафіксує брижі в космосі. «З поліпшеною чутливістю та продовженим періодом для спостережень у прийдешній термін досліджень ми помітимо ще більше ґравітаційно-хвильових подій, поглибивши наші знання про динаміку чорних дір», — пояснив виконавчий директор LIGO Дейв Рейтце (Dave Reitze) з Каліфорнійського технологічного інституту Caltech.

 

Після оновлення у LIGO-детектора, що в Лівінґстоні, сильно зросла і чутливість на низькочастотні ґравітаційні хвилі. «Йдеться про частоту, меншу ніж 100 Герц, адже найперше ми зменшили розсіювання світла, що є типовим джерелом шумів для інтерферометрів, — зазначив провідний науковець LIGO Петер Фрітшель (Peter Fritschel). — Це важливо для того, щоб зареєструвати сиґнал такої масивної системи, як злиття чорних дір».

 

Щодо LIGO-детектора в Генфорді, то інженери посилили його потужність і стабільність. «Додаткові спеціальні давачі на кутах і кінцях тунелю зроблять детектор стійкішим до вітру та низькочастотних сейсмічних поштовхів, — пояснив Майк Лондрі (Mike Landry) з Caltech. — Це дасть змогу довше підтримувати детектор у робочому режимі».

 

Протягом наступних місяців детектори допомагатимуть науковцям у шуканні ґравітаційних хвиль, випромінюваних чорними дірами, а також злиттям нейтронних зір. На ці спостереження астрофізики покладають великі надії, сподіваючись цінних свідчень про смерть зір та їхній наступний розвиток. «Ми, як і решта світу, дуже заінтриґовані тим, що ж нам подарує природа цього року», — зізнався Джо Джіемі (Joe Giaime), LIGO-дослідник та працівник Caltech.

 

 

Neue Fahndung nach Gravitationswellen 

Caltech, 02/12/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

06.12.2016