Відтепер нова норма для СО2

 

Вересень 2016 встановлює рекорд: навіть цього місяця вміст діоксиду вуглецю в атмосфері не опустився до позначки 400 ppm, хоча саме в цю пору року концентрація СО2 досягає свого мінімуму. Це вперше за всю історію кліматичних вимірювань уміст парникових газів не перетнув звичного порогу. Тобто, ми опинилися в світі, в якому показники вмісту СО2 вищі, ніж будь-коли раніше впродовж попередніх мільйона років.




Червона лінія: коливання місячних показників СО2 впродовж цього року. Чорна лінія: середні показники глобальної концентрації СО2 в атмосфері. Фото: NOAA/ESR

 

 

2016 рік з самого початку відзначався негативними кліматичними рекордами: весна була найтеплішою в історії, екстремальна погода зачастила і кожен місяць зокрема ставав найтеплішим з початку реєстрації погодних умов. На середину вересня розширення морського льоду в Арктиці досягнуло другого в списку найменших масштабів, коли-небудь зафіксованих.

 

До цього прикрого списку можна додати ще один гідний занепокоєння рубіж: вперше з почату кліматичних вимірювань у вересні 2016-го вміст діоксиду вуглецю в атмосфері не опустився до позначки 400 ppm (частинок на мільйон, parts per million). Це доводять вимірювання обсерваторії, розташованої на горі Мауна-Лоа на Гаваях, та Глобальної мережі моніторингу рівня газу (Global Greenhouse Gas Reference Network).

 

Дивує те, що зазвичай завдяки рослинам на весні та влітку концентрація СО2 в атмосфері сильно зменшується, а в вересні завжди падає до мінімуму. Впродовж усієї історії вимірювань вона дорівнював числу меншому, ніж 400 ppm. Уперше цю позначку перетнув минулорічний максимум в березні.

 

Вже в вересні 2016-го навіть мінімальний показник вмісту СО2 в атмосфері опинився над прийнятим орієнтиром: на разі обсерваторія на Мауна-Лоа зафіксувала 400,91 ppm, а рік тому цей показник становив 397,31 ppm. Натомість десять років тому середньорічний вміст діоксиду вуглецю в атмосфері дорівнював 378,61 ppm.

 

Цьогоріч жоден місяць поодинці не відзначився вмістом СО2 в атмосфері, що менший або дорівнює 400 ppm. Тобто ми остаточно перейшли в епоху, коли парникових газів більше, ніж будь-коли раніше впродовж останніх мільйона років. Так, 400 ррm – це лише цифра, та вона сигналізує, що в результаті емісії парникових газів ми живемо в світі, в якому наші предки ніколи не жили.

 

І зміни важко передбачити: «Короткочасне падіння до нижчих показників можливе. Але вже зараз ми припускаємо, що цього року – чи будь-коли в недалекому майбутньому – жоден місяць не зможе втримати рівень СО2 нижче 400 ррm», – переконаний Ральф Кілінг (Ralph Keeling) з Інституту океанології Scripps.

 

Такої ж думки науковець з NASA Ґевін Шмідт (Gavin Schmidt): «Я вважаю, що ми більше ніколи не переживатимемо місяці, коли вміст СО2 в атмосфері дорівнюватиме 400 ррm», – зауважив учений.

 

Наслідки зростання парникових газів довготривалі: щораз тепліше Середземне море в Центральній Європі призводитиме до сильніших злив і частішої появи високої води, в Тихому океані зросте кількість супертайфунів, а літо ставатиме все спекотнішим.

 

 

CO2: 400 ppm sind das neue Normal 

NOAA/NASA, 28.09.2016

Зреферувала Соломія Кривенко

01.10.2016