Китайська леґенда про потоп – правда?

 

Дослідники надали геологічні докази того, що китайський «Великий потоп» відбувався насправді — катастрофа на Хуанхе, внаслідок якої, як припускають історики, до влади прийшла династія Ся. Вода розлилася приблизно 1920 року до н. е., нещодавно довели науковці, а це на два століття пізніше від прийнятої донині дати. Тобто династія Ся та її уславлений імператор Юй, імовірно, почали правити пізніше, ніж вважали китайські вчені дотепер.


14 скелетів жертв землетрусу знайшли ще 2000 року. Цей матеріал використали для написання статті  «Outburst flood at 1920 BCE supports historicity of China's Great Flood and the Xia dynasty». Світлина: Cai Linhai
 

 

Згідно з китайською леґендою, імператор Юй здобув славу, приборкавши Великий потоп. Організувавши іриґаційні роботи, він заспокоїв руйнівні води, чим заслужив божественне право започаткувати династію Ся, від якої й почнеться відлік китайської цивілізації, розповідають Ву Цінлон (Wu Qinglong) та його колеґи з Американської асоціації сприяння розвитку науки.

 

Історія про Юя передавалася протягом тисячоліть, аж поки не проникла до історичних записів. Дотепер геологічних доказів існування потопу, який Юй начебто втихомирив, бракувало. Деякі школи переконували, що леґенда є історичною версією старого міфу, пояснює Девід Монтґомері (David Montgomery): «Або ж це — пропаґанда, що виправдовує централізовану владу імперіалістичних законів».

 

Відновлюючи послідовність подій уздовж річки Хуанхе, зокрема й зсув, що утворив дамбу, в якій вода накопичувалася і бурхливо витікала, Ву Цінлон з колеґами здобули геологічні докази катастрофічної повені, що могла би бути підставою для леґенди про Великий потоп.

 

Дослідники картували й датували характерну гущу, яку принесло вниз по течії в провінції Цинхай, коли греблю прорвало. Потім удалося визначити, що потоп, який зламав греблю, був величезних масштабів. За допомогою техніки радіовуглецевого датування науковці дослідили зразки осаду, в якому знайшли людські кістки. На їхню думку, потоп відбувся 1920 року до н. е.

 

«Повінь наділена основними ознаками Великого потопу, описаного у стародавніх текстах», — розповідають автори дослідження. Якщо водопілля насправді є подією, названою Великим потопом, імовірно, дослідники запропонують нову дату для початку правління династії Ся — 1900 рік до н. е.

 

Ця дата збігається не тільки з періодом переходу від неоліту до бронзової доби в долині Жовтої річки, що, можливо, розв'яже давню суперечку між китайськими істориками про започаткування Ся. Крім того, дата збігається із зародженням культури Ерлітоу, що домінувала в Китаї в епоху ранньої бронзи. Так отримав своє підтвердження й той арґумент, що ця культура є артефактами династій Ся.

 

Загалом отримані результати вказують на конкуренцію природних і соціально-політичних подій, є «ілюстрацією глибинних і складних культурних відповідей на екстремальні стихійні лиха, що об'єднали багато груп людей, які проживали вздовж річки Хуанхе».

 

 

Geological data provide support for legendary Chinese flood 

Sciencedaily.com, August 4, 2016

Зреферувала Соломія Кривенко 

 

 

15.08.2016