Відтепер Земля живе в борг

 

8 серпня людство спожило всі ресурси планети, які потрібно було б розтягнути до кінця року, щоб діяти згідно з принципом їх невичерпності. Тобто, день земного перенавантаження змістився ще на кілька позначок уперед – минулого року він наступив 13 серпня. Цьогоріч, аби покрити загальнолюдську потребу в ресурсах без шкоди для довкілля, знадобилося би 1,6 Землі. Тенденція продовжує зростати.




Скільки Земель ми би потребували, якби всі жили так, як громадяни цих країн. Фото: Global Footprint Network.

 

 

Так званий День екологічного боргу (Earth Overshoot Day) позначає момент, коли людство споживає всі природні ресурси, які Земля може відновити впродовж року. Щорічно цей показник вираховують науковці з неприбуткової організації Global Footprint Network та New Economics Foundation.

 

Дату визначають з допомогою екологічного сліду: вивільнені з парниковими газами частки шкідливих елементів, спожиту води та перероблений для нашого вжитку природний капітал порівнюють зі здатність світової екосистеми відновлювати ресурси та засвоювати відходи.

 

Цього року День екологічного боргу припав на 8 серпня – так рано ще ніколи не було. Межа, за якою екологічний слід стає завеликим для нашої планети, з року в рік зміщується вперед. Торік Earth Overshoot Day наступив 13 серпня, а ще 2007 – 8 жовтня.

 

Наразі людство потребує 1,6 Землі, щоби без шкоди для планети (тобто, дотримуючись принципу невичерпності ресурсів) покривати глобальну потребу в сировині, сільськогосподарських угіддях, воді та лісах,.

 

Частка екологічного перенавантаження, що зростає найшвидше, – викиди CO2, інформує Global Footprint Network. Сьогодні цей показник відповідає за близько 60% екологічного сліду людства.

 

Споживання ресурсів не є однаковим у всіх країнах. Чимало бідних держав, зокрема Конго, Болівія, Еритрея навіть приблизно не вичерпують свою біомісткість, натомість багаті розвинуті країни живуть в борг: вони споживають значно більше, ніж природа може їм запропонувати.

 

Лідерами з-поміж «екологічних грішників» є Австралія та США: якби всі люди жили так, як вони, ми б потребували 5,4 і 4,8 планети щороку. Німеччина також перевищує глобальне середнє статистичне: «Якби всі країни господарювали так, як німці, потрібно було б 3,1 Землі щорічно», – наголошує Юлія Оттен (Julia Otten) з природничої та розвиткової організації Germanwatch.

 

Проблема полягає в тому, що все, відтепер спожите або вивільнене з парниковими газами та відходами, лягає на плечі майбутніх років і поколінь. Надспоживання є можливим тому, що в атмосферу ми викидаємо більше СО2, ніж можуть поглинути океани та ліси, в морі ми ловимо більше риби, ніж може відродитися, а дерев вирубуємо більше, ніж відростає.

 

Наслідки перенавантаження планети, що триває десятиліттями, давно відомі. Ліси як основне сховище СО2 зникнуть, різні види тварин і рослин вимруть, а клімат змінюватиметься все швидше. Перша половина 2016-го знову встановила кліматичні рекорди.

 

 

Ab heute bräuchten wir eine zweite Erde 

scinexx.de, 08.08.2016

Зреферувала Соломія Кривенко

13.08.2016