Перша жертва кліматичних змін

 

У зв’язку з кліматичними змінами постраждав перший вид ссавців: науковці вже констатували, що вимер рідкісний Рифовий мозаїчнохвостий щур (Melomys rubicola). Вчені переконані: винні у цьому люди, адже саме вони – основна причина глобального потепління.




Melomys rubicola жили на острові Брамбл-Кей ізольовано. Вперше вид описали європейці 1845 року. 1978-го тварин залишилося всього кілька сотень. 2009-го гризунів на Брамбл-Кей бачили востаннє. 2014-го щурів визнали такими, що перебувають під загрозою знищення або навіть вимирають.


 

Батьківщиною тварин вважають австралійський острів Брамбл-Кей. Він завбільшки приблизно 300 на 100 метрів і розташований на північному краї Великого бар'єрного рифу – найбільшого коралового рифу в світі.

 

«Основною причиною вимирання є хвилі на пляжі, що стають вищими, та штормові приливи, які регулярно покривають острів», – розповідає Люк Леун (Luke Leung) з Університету Квінсленда (Австралія). Спільно з командою науковців він дослідив питання щодо зникнення тварин і нещодавно опублікував отримані висновки.

 

Отже, ерозія призводить до того, що острів помітно кришиться. «Ми отримали свідчення того, що морська вода знищила рослинність, яку потребували щурі для харчування та притулку», – пояснюють науковці. Сильніші хвилі пов’язані з кліматичними змінами. Науковці наголошують: це – перший задокументований випадок, коли вид ссавців вимирає унаслідок змін клімату, спричинених людиною.




Melomys rubicola. (Фото: dpa)

 

 

Аби визначити, чи справді зникли всі представники виду, учені розставили 900 пасток та 60 камер на острові. Крім того, вони щодня обходили територію впродовж двох годин. Результат їхніх розвідок: жодного посліду, жодних відбитків, нічого. Щурі зникли. «Ми переконані, що вони вимерли», – каже Леун. Ні в зоопарках, ні в розплідниках немає екземплярів, які б вижили.

 

Можливо, ще надто рано називати тварин вимерлими. Надія залишається, якщо виявиться, що Брамбл-Кей не був батьківщиною гризунів. Щурів помітили на острові й описали лише всередині XIX століття. Це живуть підозри, що сюди тварини потрапили з кораблів та уламків затонулих суден. Дослідники припускають: інші щурі – чи, принаймні, близькі родичі тварин, – живуть на березі річки Флай, що тече в Папуа Новій Гвінеї. Дотепер представників Melomys rubicola там ніхто наполегливо не шукав.

 


Felix Hütten
Erste Säugetiere durch Klimawandel ausgerottet 
Sueddeutsche.de, 16.06.2016
Зреферувала Соломія Кривенко

 

19.06.2016