Нова хвиля в еволюції Інтернету

Першою було приєднання людей до онлайну. Тоді їй на зміну прийшла ера додатків. Тепер починається нове переосмислення.

 

 

Коли кандидати в президенти наближатимуться до загальних виборів, виборці чутимуть суперечливі плани щодо проблеми «занадто великих, щоб збанкрутувати» фінансових інституцій. Проте справжня загроза для Волл-стріт йде не від політиків, а від стартапів, які підривають фінансові послуги безпрецедентними темпами. 

 

За останній рік інвестиції в стартапи у секторі фінансових технологій (FinTech), що намагаються змінити цю індустрію, згідно з даними American Banker, зросли приблизно до 14 мільярдів доларів. Коли вони здобудуть клієнтів, мегабанки втратять ґрунт під ногами. «Занадто великі, щоб збанкрутувати» часто також означає надто неповороткі, щоб запроваджувати інновації. Ці інституції вже грають у захисті. Інноваційна блокчейн-технологія — магія позаду Біткоїн — могла б привести до подальшої децентралізації та деструкції.

 

Але це стосується не лише до діяльності банків. Нові стартапи переосмислюють те, як ми вчимося, їмо, залишаємося здоровими та пересуваємося. Це лише початок, оскільки Третя хвиля Інтернету тільки набирає сил.

 

Протягом Першої хвилі йшлося про будівництво Інтернету. Такі компанії, як AOL, створили базову інфраструктуру і привели Америку (і решту світу) в онлайн. Ця фаза досягла піку близько 2000 року, готуючи ґрунт для Другої хвилі, яка полягала у створенні додатків та сервісів поверх Інтернету.

 

Тепер розпочалася Третя хвиля. Протягом наступного десятиліття і після нього Інтернет швидко стане повсюдним, інтеґрованим в наше щоденне життя, часто в невидимий спосіб. Це кине виклик таким індустріям, як охорона здоров'я, освіта, фінансові послуги, енергія та перевезення, які в сукупності становлять більше половини економіки США.

 

Візьмім освіту. Поки кандидати в президенти обговорюють переваги скорочення чи розширення федерального Департаменту освіти, підприємці революційно змінюють те, як викладачам вчити, а студентам вчитися. Венчурні капіталісти бачать, що надходить. Фінансування стартапів у секторі освітніх технологій (EdTech), згідно з даними EdSurge, минулого року досягло 1,85 мільярда доларів проти 360 мільйонів у 2010 році. Колишні вчителі керують компаніями, які нарешті дали волю персоналізованому та адаптивному навчанню. Поки спеціалісти обговорюють освітню політику, новатори в траншеях поліпшують класи по всій країні.

 

Чи гляньмо на охорону здоров'я. Поки кандидати розповідають про свої плани скасувати чи продовжити Affordable Care Act [Закон про доступність медицини], реальні дії, спрямовані на поліпшення медичної системи США, походить від підприємців. Вони винаходять кращі способи лишатися нам здоровими та винахідливіші методи нашого лікування, коли хворіємо. Революцію в охороні здоров'я очолюють інноватори, які невтомно працюють, щоб поліпшити результати, збільшити комфорт і скоротити витрати. І, знову ж таки, інвестори відчувають це: як повідомляла Wall Street Journal, за останній рік компанії, що спеціалізуються на охороні здоров'я, досягли рекордних 16,1 мільярда доларів венчурного капіталу зі зростанням з 2014 року на 34%.

 

Але й сама робота змінюється. Політики обіцяють посприяти зростанню кількості робочих місць, однак, здається, їхні дебати не йдуть в ногу з реальністю. Оскільки щораз більше індустрій стають «уберизованими», то збільшується частка працівників, які працюватимуть на кількох роботах. Повна зайнятість з одним роботодавцем може відійти в минуле. Тому те, як ми організовуємо свої заробітки, лікарняні і відпустки, потребує модернізації. Це, як виглядає, єдиний спосіб підняти дедалі фрустрованіший середній клас.

 

Стартапи Другої хвилі були зосереджені довкола програмного забезпечення: створити додаток, запустити «вірусне» його поширення, а тоді знайти спосіб заробляти гроші (здебільшого продажем реклами, а іноді продажем всією компанію). У Третій хвилі цей підхід так добре не працюватиме. 

 

Інноваторам третьої хвилі треба буде взяти до уваги уроки першої хвилі: важливість партнерств, політик й наполегливості. Вони не зможуть пройти цей шлях самотужки; вони мають рухатися разом. З одного боку, їм треба взаємодіяти з урядами як з реґуляторами, а з іншого боку — часто також як з клієнтами. А ще вони мусять усвідомити, що революції нерідко трапляються в еволюційний спосіб. Успіх потребуватиме багато альянсів, так само як і конструктивного діалогу з реґуляторами.      

 

Третя хвиля Інтернету також збігається з трендами реґіонального підприємництва й впливом інвестування. Державний Інститут науки і техніки [SSTI — State Science and Technology Institute] повідомляє, що минулого року більше ¾ венчурних інвестицій пішли до трьох штатів: Каліфорнія, Массачусетс та Нью-Йорк. Але зараз ми бачимо «підйом решти»: міста по всій Америці диференціюються між собою, підтримуючи стартапи. Наступна реформаторська ініціатива в системах харчування може йти з Середнього Заходу, а не з Кремнієвої долини. Вплив інвестування, який зосереджується на меті такою ж мірою, як і на прибутку, також зростає. Інвестори, клієнти та працівники чимраз більше хочуть вірити у компанії, у яких вони купують чи на які працюють.

 

Політики і керівники корпорацій мають пам'ятати, що тектонічні плити нашої економіки починають зрушуватися. Їм треба взаємодіяти з підприємцями й шукати взаємовигідних партнерських відносин, а не просто дивитися на них зі скептицизмом чи, ще гірше, намагатися стромляти палки в колеса своїми реґулюваннями. Як і під час Першої хвилі, коокуренція — поєднання конкуренції й кооперації — ймовірно, визначатиме прийдешню епоху. 

 

Світ змінюється для всіх нас, і потрібен новий план.

 


Стів Кейс — співзасновник компанії AOL; голова та генеральний директор Revolution LLC — інвестиційної компанії, що базується у Вашинґтоні. Його нова книжка «Третя хвиля: підприємницьке бачення майбутнього» (The Third Wave: An Entrepreneur’s Vision of the Future) цього тижня виходить у видавництві Simon & Schuster.

 


Steve Case
The Next Wave in the Internet’s Evolution
The WallStreet Journal, 4.04.2016
Зреферувала Леся Стахнів

 

 

11.04.2016