Нові знимки Плутона

Майже 2 місяці довелося чекати, доки американський космічний апарат «Нові обрії» знову почав передавати на борд знимки Плутона та його супутників. Передача почалася вже 5 вересня 2015 р., але НАСА опублікували перші знимки лише зранку 11 вересня. На противагу всім передбаченням, фото не зазнали стиснення при пересиланні, їх отримали з повним розширенням та первинною якістю.

 

 

 

Серце Плутона. Фото моделює погляд з відстані приблизно 1800 км до поверхні та охоплює майже 1800 км.

 

 

З-поміж опублікованих зображень є такі, що дозволяють детально роздивитися Рівнину Супутника, найсвітліший регіон Серце Плутона, що привертає увагу при наближенні до карликової планети.

 

 

 

Мозаїка детального фото Рівнини Супутника. 

 

 

Знимки зробили на відстані 80 000 км, а деталі розкрили на 800 м діаметру. На фото видно, що поверхня Рівнини Супутника насправді дуже гладенька. Льодовий шар тут переважно складається з замерзлого азоту з домішками метану та монооксиду вуглецю.

 

 

 

Хаотична область на межі Рівнини Супутника. 

 

 

На краю Рівнини Супутника нові знимки демонструють хаотичну область, що виглядає як скупчення льодових гір в замороженому морі. Очевидно, льодовий шар тріснув через геологічні процеси, які його розірвали. Науковці з «Нових обріїв» припустили, що гори насправді – з водяного льоду, їх з м’якого ґрунту виштовхує азот. Ця область подібна до регіонів на супутнику Юпітера Європа.

 

 

 

Дюни на Плутоні?

 

 

На межі Рівнини Супутника розташована темна територія, на якій знайшли структури, що нагадують піщані дюни. Ймовірно, атмосфери Плутона вистачає для того, щоби вітром замести докупи пил на поверхні. Або ж раніше вона була значно щільнішою. На одній знимці з боку дюн видно кусок дуже старої поверхні. Вона вкрита кратерами, чиї форми добре збереглися.

 

І про атмосферу Плутона дізналися нове: сильно оброблена фотографія околиць карликової планети демонструє, що в його газовій оболонці є чимало окремих шарів туману. Вони вказують на складні погодні умови.

 

 

 

Шари туману в амосфері Плутона.

 

 

Ці шари туману дають можливість заглянути до темної сторони планети, адже вони відбивають світло до того боку планети, яку Сонце не освічує. Завдяки спеціальному обробленню зображень стала видимою структура дотепер невидимої поверхні.

 

 

 

Темна сторона Плутона.

 

 

Окрім того, вдалося зробити нове фото Харона, його на Землі отримали без стиснення. Фото зображає на диво складну геологічну історію супутника, з великими розломами та розгалуженнями в земній корі. Деякі його частини – сильно вкриті кратерами, інші – гладенькі, що свідчить про внутрішні геологічні процеси. В кожному разі, за 4, 5 млрд років свого існування Харон пройшов власну історію формування, різні його частини проходили крізь різні процеси.

 

 

 

Загальне фото Харона. Фото з відстані 470 000 км.

 

 

Ці фотографії – перші з тих, які впродовж року переправляли на Землю з «Нових обріїв». Офіційний бутлег всіх фото публікуватимуть щотижня в п'ятницю на сайті New Horizons.

 

 

Tilmann Althaus

Die neuen Pluto-Bilder sind da! 

Spektrum.de, 11/09/2015

Зреферувала Соломія Кривенко

14.09.2015