Шимпанзе можуть кулінарити

Шимпанзе володіють психічними задатками, яких достатньо для того, щоб кулінарити. Тварини розуміють причинно-наслідковий зв'язок і володіють витримкою, що дає змогу приберігати харчі спеціально, щоб потім зготувати. Це доводить нещодавній експеримент з шимпанзе, що живуть в Конго. Він спростував припущення, яке тривалий час вважали науково виправданим, що тільки наші предки були достатньо розумними, щоб зрозуміти та застосувати такі техніки культури.

 

 

 

 

Приготування їжі вважають важливою передумовою розвитку людини. Не лише через те, що більшість приготовлених страв – смачніші, ніж сирі, а й тому, що розігрівання робить придатними поживні речовини в їжі для організму. Голодний на енергію мозок наших предків отримав від цього багато користі: «Поворот до приготування їжі міг сприяти виникненню більших мізків в процесі людської еволюції», – пояснюють Фелікс Варнекен (Felix Warneken) з Гарвардського університету та Олександра Розаті (Alexandra Rosati) з Єльського університету.

 

Невиясненим все ж залишається, коли наші предки набули когнітивних навичок, достатніх для готування їжі. Адже цей процес вимагає терпіння, витримки, планування й розуміння причинно-наслідкових зв’язків. Так, важливо не лише розуміти, до чого призводить приготування їжі. Потрібно володіти витримкою, щоби тут же не з’їсти сирі овочі, й приберегти їх доти, доки «вода закипить».

 

Чи володіють шимпанзе – наші найближчі родичі – цими задатками? Аби це вияснити Варнекен та Розаті здійснили поведінковий експеримент із шимпанзе, що живуть у заповіднику Чімпоунга (Tchimpounga) в Республіці Конго. В процесі попередніх досліджень учені вже підтвердили: шимпанзе надають перевагу вареній картоплі, а не сирій. Заради неї гомініди були готові чекати на свій харч довше. Отже, мали необхідну мотивацію.

 

Але чи розуміють шимпанзе, що означає приготувати їжу? Аби це перевірити, вчені дали змогу їм самим кулінарити.

 

Науковці показали їм два різні контейнери. Один перетворював сирі кусочки солодкої картоплі на варену – науковці потайки підміняли скибочки. Інший контрольний контейнер, за яким стежили, не здійснював ніяких змін з їжею.

 

Результат: 87 % шимпанзе дуже швидко зрозуміли, що їхній корм лише тоді стає звареним, коли покласти його в перший баняк. «Перший раз, коли шимпанзе це робили, я дуже здивувалася, – розповідає Розаті. – Я цього ніяк не очікувала». При цьому, аби приготувати сирі овочі, мавпи носили їх до контейнера через заповідник, не поїдали їх відразу. «Згідно з нашими даними, це – перший доказ того, що гомініди планують на майбутнє, зберігаючи їжу для подальшого її приготування», – констатують учені.

 

Шимпанзе зразу збагнули, що готувати має сенс лише їстівні, сирі об’єкти: якщо вони отримували кусочки картоплі та подібний на вигляд кусок дерева, то в каструлю клали тільки картоплю. Якщо в них був уже зварений кусок картоплі, у двох третіх випадків вони з’їдали її відразу, не намагаючись зварити ще раз. «Це доводить, що тварини не сприймають процес готування як звичайний обмін, – каже Розаті. – Шимпанзе не кладуть в каструлю будь-який об’єкт, що припав їм до вподоби».

 

Навіть коли йшлося про інші, не задіяні напередодні овочі, зокрема моркву, мавпи зразу розуміли, що її теж можна зварити, щоб вона більше смакувала.

 

Отже, те, що наші найближчі родичі не кулінарять, не провина їхнього мозку. «Результати вказують на те, що шимпанзе володіють сутнісними психічними навичками, які важливі для приготування їжі, – кажуть Варнекен та Розаті. – Після мінімального досвіду вони демонструють практичне розуміння перетворення їжі, а в каструлю тварини кладуть тільки їстівні продукти».

 

На думку вчених, це можна припустити й про найближчих спільних предків людини та шимпанзе. Єдине, чого їм бракує – вміння контролювати вогонь. «Ми знаємо, що дикі шимпанзе споглядають пожежі, які виникає природним шляхом, і часом цілеспрямовано шукають корм, який може в неї потрапити, – каже Розаті. – Це доводить те, що наші пращурі усвідомлювали переваги вогню до того, як навчилися його контролювати». А потім, ймовірно, зуміли пристосувати вогонь для власних потреб.

 

 

Schimpansen sind schlau genug zum Kochen

Harvard University/ Royal Sovciety, 03.06.2015

Зреферувала Соломія Кривенко

03.06.2015