Кваснєвський: Це повернення в Радянський Союз

Ще не маємо війни, але можемо її мати. Потрібно вивести Росію з помилкового переконання, що демократичний світ міцний словами, але, крім того, робить небагато, – вважає Алєксандр Кваснєвський, екс-президент і колишній посланець ЄС в Україні.

 

Ситуацію оцінюю як вкрай небезпечну. Уповноваження, яке від Ради Федерації отримав Путін, є де-факто уповноваженням до агресії на території суверенної країни. Я думаю, що не йдеться тут тільки про Крим. З того, що було чути у висловлюваннях представників Ради Федерації, то їм йдеться просто про Україну: напевно про схід України, а може і про цілість. Мова цих всіх висловлювань, що підтримують пропозицію Путіна, була незвичайно агресивною, нагадувала якнайгіршу тональність, яку ми пам'ятаємо з періоду Радянського Союзу. Це було, як повернення до минулого в пігулці. Я побоююся, що це не є тільки питанням введення елементу торгів, але справді план, підготовлений цілком поважно відносно України.

 

Весь світ, починаючи від ООН і Ради Безпеки, яка має зібратися ще в суботу, через Європейський Союз і всі демократичні держави у світі – всі мусимо ясно сказати: на щось таке нема згоди! Нема ні юридичних основ, ані політичних, ані моральних, щоби таким чином діяти щодо країни, яка є суверенною, в якій діють – хоч в умовах політичної кризи – але діють інституції цієї держави. Це є просто неприйнятним.

 

Треба бути готовим до найгіршого сценарію. Якщо буде кращий сценарій, тобто ця погроза не буде застосована, то можна буде втішитися. Але я би нині апелював до трактування цієї загрози з найвищим авторитетом і реагував дуже швидко. Ще ми не маємо війни, але ми можемо її мати.

 

Якби агресивні наміри з боку Росії реалізувалися, необхідними є – як перша реакція – санкції щодо Росії. І росіяни враховують це у своїх калькуляціях. Щодо чого би я остерігав, так це голос одного з російських депутатів, який казав, що був багато років у Раді Європи і щоби не перейматися, бо була Чечня, була Осетія, світ трохи поговорив, покричав і замовк. Думаю, що треба їх вивести з такого помилкового російського переконання, що демократичний світ міцний словами, але поза тим робить небагато. Говорячи, власне, про реальні заходи, які можуть бути застосовані.

 

Європа може дуже багато зробити – перш за все в економічній сфері чи на політичній арені. Ми не є такими безрадними, як часто самі про себе любимо думати. Очевидно, ми не застосовуватимемо мілітарні заходи, бо це не той метод, який уживає західний світ. Але економічні дії, як і політичні – ефективні, без сумніву, так само – вони є на відстані витягнутої руки.

 

Нотувала Рената Ґрохал


Kwaśniewski: To powrót do Związku Radzieckiego

Gazeta Wyborcza, 1.03.2014
Переклад О.Д.


 

 

02.03.2014