Книга цитат 2013 р.

Слово формує світ, - сказав Вєслав Мисьлівскі Донаті Субботко. Ми також у це віримо. Тому й ми обрали для вас найгарніші, наймудріші та найвлучніші цитати з висловлювань людей, що гостювали на наших шпальтах у 2013 році

 

 

Зиґмунт Бауман, філософ

 

Свобода завжди залежить від необхідності йти на компроміс. Абсолютна свобода, яка одночасно влаштовує обидві сторони, є неможливою.

Межі є предметом постійних суперечок. Ми весь час будемо домовлятися, сперечатися. Кожне рішення буде когось задовольняти, а іншого обурювати. Кожне рішення наражатиметься на хвилю мінливої моди. Якийсь час це буде найкраще рішення з можливих, за мить з'явиться наступне, ще краще. Суперечка про межі між дозволеним та недозволеним, моральним і неморальним буде тривати, тому що ці межі не можна визначити раз і назавжди, а люди ніколи не перестануть намагатися робити це.

 

 

Йоанна Батор, письменниця

 

З бігом - як із сексом. З плином часу він стає більш приємним, але - на жаль - доводиться рахуватися з тим, що колись це закінчиться. У певному віці легше стати марафонцем, ніж спринтером. Але перш ніж надійде кінець задоволенню, нам, ймовірно, доведеться зіткнутися із смутком та усвідомленням того, що "це вже не те, що колись".

 

 

Щепан Твардох, письменник

 

Мертві люди - порожнисті, оболонки в них як з китайського пластику. Всі ці придурки схожі один на одного, так начебто їх виробили на одному заводі: Варшава, Краків чи Познань, робота у корпорації, помешкання у закритому житловому комплексі під охороною, чортів кіт та його туалет, бо на дітей досі "не зважилися"; їм видається, що все вирішують самі, вони такі впевнені у собі, займаються самореалізацією, самовдосконаленням та інвестуванням у себе, а крім того, є оці їхні "партнери", бо з ними не йдеться про жоден роман, і вони власне "партнери", до того ж цілком кастровані, адже власної дитини бояться навіть більше, ніж шефа на роботі - чи вони взагалі сплять одні з одними?

Як можна спати з кимось, з яким принципи співжиття укладаються як договір? У цьому є стільки сексу, скільки в угоді на виконання певної роботи. Так начебто це господарське товариство, а не те, що відбувається між двома людьми у ліжку, а потім за столом, і у житті загалом. Адже навіть слова "мій хлопець" або "моя дівчина", які кажуть у школі, або черговий та невдалий "наречений" звучать краще, ніж цей чортів "партнер" або "партнерка" родом з кодексу господарських товариств. А потім чорний розпач, коли ці бідні кобіти раптом дивляться у дзеркало після 40 років, партнер десь зник разом з їхньою молодістю, кіт здох, залишився лише його засраний туалет, і - перепрошую - куди раптом поділося наше життя?

 

 

Енн Епплбом, історик

 

У Польщі кожна розмова закінчується тим самим. Можна почати з цін на нерухомість, виховання дітей або нових книжок, але фіналом завжди є історія. Передусім війна.

 

 

Ева Мілєвіч, журналістка

 

Серпень 1980 року був надією не на те, що трохи злотих перепаде людям до кишені, а надією на справедливість. Я не можу зрозуміти таку несправедливість, що є результатом не відсутності грошей, але бездушності держслужбовців. І я хочу, щоб Ти залишила це в інтерв'ю, тому що це важливо для мене. Я була членом Комітету захисту робітників, я поїхала на цей страйк, тому що мене завжди обурювала несправедливість. Така щоденна, звичайна.

 

 

Тадеуш Мазовєцкі, політик

 

У демократії треба задовольняти егалітарні прагнення людей, а не заперечувати чи ігнорувати їх.

 

 

Ельжбєта Бєньковска, віце-прем'єр-міністр

 

В мене немає друзів серед тих, хто займається політикою заради самої політики. Політика повинна досягати цілей, що вигідні усім. На жаль, я досі бачу навколо мене людей, для яких політика є виключно грою.

 

 

Пьотр Кучиньскі, фінансовий аналітик

 

Світом править жадібність. Якщо у Вас є один мільйон, то Ви хочете мати 30. І відразу. Негайно. Ніхто не мислить довгостроково. Єдине, у чому можна бути впевненим у сучасному світі, це у стані невизначеності, тобто бути переконаним, що невдовзі настануть які-небудь зміни. Від кризи до кризи. Що буде завтра? Це нас хвилюватиме завтра. Наразі все якось виходить.

 

 

Аґнєшка Ґрафф, американістка, феміністка

 

Щастя стало нині обов'язком. Сумних чи меланхолійних людей вважають невдахами. Тим часом, у житті окремої особи та у житті групи відбуваються болісні, страшні, жахливі речі. І, можливо, варто прийняти їх інакше, ніж оптимістичним махом руки? В нас є право на відчай. Відчай часом має сенс. Це визнання того, що життя не є справедливим, і іноді ми повинні програти. І тоді нам потрібні інші люди, які з нами цей відчай розділять.

 

 

Владислав Козакєвіч, стрибун з жердиною

 

В мене є польське телебачення, але на політиків я майже ніколи не дивлюся, тому що не витримав би. Демократія не для того існує, щоб кожен говорив, що хоче.

 

 

Філіп Зімбардо, соціальний психолог

 

Кожна дитина повинна відчувати, що школа допомагає їй стати кращою людиною. Героєм.

 

 

Ян Енґлєрт, актор

 

Як зараз кажу: "о Боже, великий Боже, Ти не знаєш, нас, поляків", то відразу думаю: а може краще, щоб нас і не знав.

 

 

Дональд Туск, прем'єр-міністр

 

Я не є лідером кабінетної революції.

 

 

Халіна Бортновска, філософ

 

Я пам'ятаю, що невдовзі після собору проводила великопісні реколекції по черзі з катовіцьким єпископом у його катедрі. Нині буває, що мене просять щось прокоментувати чи прочитати проповідь, але на екуменічних богослужіннях у Лютеранській церкві.

 

 

Евстахій Рильскі, письменник

 

Тривогу у чоловіків викликають не гарні, сексуальні, спокусливі жінки, а мудрі та освічені.

 

 

Салман Рушді, письменник

 

Будь собою аж до дня, коли вже не зможеш далі жити. Не змінюйся.

 

 

Марцін Круль, історик ідей

 

Якщо політик для здобуття влади готовий продати свою душу дияволу брехні, а ми не реагуємо на це, то це означає, що ми стаємо спільниками у брехні. А брехня робить з нас ідіотів.

 

 

Єжи Пільх, письменник

 

Молодість - це час трагічний, який важко втримати. Все випробовується на собі.

 

 

Ян Хартман, філософ

 

Відколи є інтернет, я зрозумів, що не є найрозумнішим у світі. У Польщі є кілька тисяч не гірших, а навіть кращих, ніж я.

 

 

Марек Кондрат, актор

 

Я намагаюся мати насамперед час для смакування життя, спільні бесіди, пиття вина, розмови, пізнання один одного як людей, а не народів.

 

 

Казімєж Кутц, режисер, письменник

 

Нині я цілком вільний. І демонстративно отримую з цього дедалі більше задоволення.

 

 

Станіслав Тим, комік, фейлетоніст

 

Камінь є однією з найнадійніших речей у світі. І пес. Людину він ніколи не зрадить.

 

 

Анджей Стасюк, письменник

 

Найбільшою проблемою Польщі є те, що вона сама себе пустить з торбами. І не буде потрібен для цього жоден єврей, так само як не був потрібен жоден російський замах, щоб розколоти Польщу та влаштувати їй маленьку громадянську війну.

 

 

Стефан Хвін, письменник

 

Успіху досягає дуже мало хто з нас. Решта має на своєму рахунку радше смугу великих та менших поразок. Так що я думаю, що школа повинна готувати не лише "до успіху", але й також до "життя у поразці". Це означає вчити тому, як ми можемо досягти певного ступеню щастя у ситуації, яка має мало спільного зі щастям.

 

 

Лєх Валенса, президент, лауреат Нобелівської премії

 

Тут мені вже стало нудно. Тут для мене немає роботи, тому я хотів би побачити цей інший вимір. Я готовий та зібрав речі. Мені цікаво, як Бог дає собі раду з членами "PiS'у" ("Закону і Справедливості" - Z) та іншими.



Księga cytatów 2013
Gazeta Wyborcza, 21.12.2013
Переклав Омелян Радимський

31.12.2013