НАТО готує щодо російської аґресії проти України одночасно дві стратегії.

За словами шефа польської дипломатії Збіґнєва Рау, одні країни-члени «роблять ставку на наслідки, які очікують на РФ», другі  виступають за ефективне протистояння інвазії.

 

                                  Збіґнєв Рау

 

НАТО реалізує щодо України дві стратегії одночасно. Про це повідомив у середу, 12 січня, в інтерв'ю виданню Gazeta Polska міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау.

 

Відповідаючи на запитання кореспондента видання про те, чи слід реально очікувати, що Росія заатакує Україну, шеф польської дипломатії зазначив:

 

«Відповідальна політика зводиться до готовності до будь-якої ситуації. Я б сказав так: у НАТО є ті, хто робить ставку на наслідки, які очікують на Росію після евентуального нападу на Україну. Санкції та подібні інструменти. Є також і ті, хто займає позицію, що потрібно не просто дивитися згори, які будуть наслідки, але й ефективно цьому [вторгненню] протистояти. Наприклад, зміцнюючи у військовому відношенні східний фланг НАТО, надаючи різними способами підтримку Україні».

 

За словами міністра, обидва підходи надаються до реалізації, але дискусія зводиться до того, чого має бути більше: очікування і реакції чи превентивних заходів.

 

Збіґнєв Рау не відкинув також і варіанту діалогу з Кремлем, утім зауважив:

 

«Звичайно, є простір для діалогу, але є також питання про те, коли діалог має бути пріоритетним, а коли те, що називається deterrence and defence [стримування та оборона]. Коли такий діалог буде конструктивнішим? Коли він підкріплений рішучістю стримувати й оборонятися чи коли він не вбудований в цей контекст?»

 

Водночас пан Рау визнав, що поки що ніхто не здатен відповісти на поставлене запитання (щодо ймовірності нападу Росії на Україну). Утім запропонував сформулювати його по-іншому: «Що можна зробити, аби цього не сталося?».

 

Польський міністр також зауважив: попри те, що зараз відбуваються перемовини Заходу й Росії, відсутній діалог між сторонами. Оскільки Росія змусила іншу сторону до перемовин, «погрожуючи сусідам».

 

12 грудня в Брюсселі в рамках першого за 2,5 роки засідання Ради Росія-НАТО розпочався другий етап консультацій між Росією та країнами Заходу з питань безпеки. Північноатлантичний Альянс репрезентує його генеральний секретар Єнс Столтенберг та високопоставлені військові представники держав-членів. Російську делегацію на консультаціях очолюють заступник міністра закордонних справ Олександр Грушко та заступник міністра оборони Олександр Фомін.

12.01.2022