Сенцов презентує у Львові збірку прози та щоденник голодування.

 

Завтра, 8 вересня, у Львові відбудеться перша презентація двотомника Олега Сенцова, написаного в ув’язненні, до якого увійшли щоденник «Хроніка одного голодування» та збірка малої прози «4 з половиною кроки». Модеруватиме захід Мар’яна Савка, головна редакторка «Видавництва Старого Лева» , що видало цю книгу.

 

Дата обрана невипадково, адже напередодні - 7 вересня - виповнюється річниця звільнення українських політв'язнів Кремля, серед яких був Олег Сенцов та ще 34 полонені, яких незаконно утримували у тюрмах та слідчих ізоляторах Росії.


Розмова про життя до, під час та після ув’язнення, про літературу за ґратами, непрості рішення та відчайдушні кроки відбуватиметься на даху FESTrepublic, що на вул. Старознесенській, 24, куди запрошують усіх охочих за умови попередньої реєстрації..

 

Ілюстрація «Видавництва Старого Лева»

 

Двотомник «Хроніка одного голодування» та «4 з половиною кроки» є двомовним: під однією обкладинкою читачі можуть познайомитись як з перекладом текстів українською, виконаним Сергієм Осокою, так і з оригіналом російською мовою. На сторінках книги - неприхована правда про усе, що відбувалось з Олегом у стінах російської в'язниці, - зазначили у видавництві.

 

Перший том — «Хроніка одного голодування» — це тюремний щоденник, який Олег Сенцов почав вести у травні 2018 року, на третій день після того, як оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити українських політв’язнів. День за днем, протягом 145-ти днів, незважаючи на моральний тиск і фізичне виснаження, він фіксував свої тюремні будні в російській в’язниці, спостереження і думки.

 

У збірці малої прози «4 з половиною кроки» автор розповідає про життя в'язнів та про обставини, що привели їх у неволю, максимально об’єктивно й відсторонено — не виправдовує, не засуджує, лише засвідчує. Разючі, часом жахливі факти поруч із вивіреними точними деталями створюють переконливе тло, на якому й розгортаються події чиїхось життів.

 

Вхід для відвідувачів вільний, за умов обов'язкової попередньої реєстрації за цим посиланням.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

 

Олег Сенцов – український кінорежисер, сценарист, письменник. Лауреат Премії імені Андрія Сахарова за свободу думки, Премії Американського ПЕН імені Барбари Ґолдсміт «Свобода писати», Національної премії України імені Т. Шевченка. Був незаконно ув’язнений Росією з травня 2014 року і засуджений російським судом до 20 років позбавлення волі. Звільнений у вересні 2019 року в рамках обміну в'язнями між Україною та Російською Федерацією.

 

07.09.2020