У Києві з'явився проспект імені Любомира Гузара.

 

Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати перейменували проспект Космонавта Комарова на честь архієпископа Любомира Гузара. Таке рішення підтримали 74 депутати Київради.

 

 

«Проспект Комарова названо на честь Комарова Володимира Михайловича, який безсумнівно був видатною людиною, але не мав жодного стосунку ані до України, ані до столиці. Це перейменування спрямоване передусім на вшанування видатної особистості, а не на реалізацію державної політики в сфері декомунізації. Ми разом з активістами пройшли нелегкий шлях довжиною в два роки, ми проводили роз’яснювальну роботу та просвітницькі заходи, присвячені пам’яті Любомира Гузара. Ми отримали підтримку вчених рад Києво-Могилянської академії, університету імені Бориса Грінченка, різних релігійних спільнот і конфесій», – зазначила одна з ініціаторів відповідного перейменування, депутат Київради Олеся Пинзеник.

 

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київради Володимир Прокопів, бажання вшанувати пам’ять Любомира Гузара шляхом перейменування вулиці на його честь знайшло підтримку киян під час громадських слухань. До голосування долучилася 1091 особа. З них 85% підтримали ідею. Проти висловилися лише 163 особи.

 

Також перейменування проспекту Космонавта Комарова на честь архієпископа Любомира Гузара підтримало духовенство й керівництво УГКЦ. Ініціативу перейменування проспекту підтримали також представники широкого релігійного середовища України: християни різних конфесій, мусульмани і юдеї. Цю ініціативу особисто підтримав міський голова Києва Віталій Кличко.

 

 

Для довідки: 

 

Любомир Гузар – український релігійний діяч, священник, єпископ, Верховний архієпископ Львівський, десять років був патріархом-предстоятелем Української Греко-Католицької Церкви. 21 серпня 2005 переніс свій осідок до Києва, підкреслюючи тим самим національне, а не локальне значення УГКЦ.

 

10 лютого 2011 року на пресконференції у Києві Блаженніший Любомир Гузар повідомив, що цього дня Папа Бенедикт XVI прийняв його зречення з уряду Верховного Архієпископа УГКЦ. Відповідне прохання до Святішого Отця Глава УГКЦ подав, коли йому виповнилося 75 років. Останні роки проживав у селі Княжичі Броварського району Київської області.

 

14.11.2019