У Тернополі створять мініатюрну копію єврейської синагоги.

 

За паперовим макетом єврейської синагоги, що колись розташовувалася на вулиці Паращука в Тернополі, створять бронзову модель храму, зменшену в сотню разів. Автор паперового макету, тернополянин Володимир Кріса, орієнтувався за старими фотографіями, хоча інформації про пам’ятку до наших днів дійшло не надто багато. Відтак Володимир із колегами зібрав додаткові відомості про храм, щоб удосконалити готовий макет, адже тепер завдяки меценату з’явилася змога створити бронзову модель, – повідомляє Т1 Новини.

 

 

Фото: radiosvitanok.org.ua

 

«Недостатньо було фотоматеріалів, старих історичних світлин з усіх боків, щоб відтворити її точну копію. Деякі світлини я побачив уже згодом. З’ясував деякі моменти, які будуть виправлені на бронзовому макеті. Зокрема – форма даху, вона тут трохи неправильна, бо не було фото зверху», – розповів архітектор Володимир Кріса.

 

На бронзовому зливку також планують розмістити ще одне знакове місце Тернополя – старий ринок. Ринкову площу міста після Другої світової війни повністю перебудували, тож тепер нічого не залишилося від неї колишньої.

 

Синагога була однією з найстаріших споруд довоєнного Тернополя і головною культовою будівлею єврейської громади міста, яка становила майже половину його населення. Після Другої світової війни на місці синагоги постала котельня, яка нині не працює і перебуває в аварійному стані. Митці планують використовувати її як художню майстерню. 

 

Джерело: lvivcenter.org

 

Для довідки:

 

Велика, або стара синагога на Подолі – втрачена молитовна будівля юдейської громади міста Тернополя. Споруджена в 1662-1668 роках на місці попередниці, яка згоріла під час великої пожежі 1623 року. Поєднувала риси готики (стрільчасті віконні арки) та ренесансу (правильна симетрична форма, аттик, прикрашений аркадою з класичними пілястрами).

 

Будівля сильно постраждала в роки Другої світової війни, після чого її руїни знесли. Розташовувалася трохи вище від сучасного музичного училища, на вулиці Паращука. Тепер на її місці – приміщення також уже не діючої за призначенням старої котельні, де розташовані склади художньої майстерні (вул. Паращука, 2).

 

Синагога мала не тільки релігійне значення, а також служила фортецею, оскільки місто багато разів зазнавало військових вторгнень.

 

До Другої світової євреї становили велику частину населення Тернополя (у XVIII-XIX сторіччях – більшість). Під час Другої світової війни нацисти влаштували в синагозі місце масових тортур над євреями, а потім спалили її. 1944 року, коли в Тернопіль заходили радянські війська, синагога постраждала від обстрілу.

 

Після війни залишки стін знесли. На фундаменті синагоги спорудили нову будівлю, в якій розмістилася котельня та художній комбінат.

 

08.11.2019