На Личакові перепоховають останки воїнів УПА.

 

У понеділок, 14 жовтня, о 09.00 на Личаківському кладовищі відбудеться перепоховання останків двох воїнів УПА – Мочурада Михайла Андрійовича й Онищака Дмитра Васильовича з селища Щирець Пустомитівського району. Героїв поховають на полі почесних поховань № 86-А. Рішення «Про надання дозволу на перепоховання останків воїнів УПА» ухвалили сьогодні на засіданні виконавчого комітету ЛМР.

 

Фото: lia.lvivcenter.org

 

«На свято Покрови і День захисника України у місті буде багато урочистих заходів. Розпочнемо їх із 09.00 на Личаківському кладовищі. Як і торік, цього року ми матимемо велику честь провести перепоховання наших Героїв, воїнів УПА Мочурада Михайла Андрійовича, який прожив фактично 31 рік, і його побратима Онищака Дмитра Васильовича. Тож 14 жовтня головні заходи у Львові розпочнуться із свідчення того, що ми пам’ятаємо наших Героїв», – повідомив Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

 

Воїнів УПА похоронять на полі почесних поховань № 86-А. Це територія Марсового поля, так звана Стіна пам’яті воїнів УПА. Зараз там є 13 поховань і розміщені крипти для майбутніх. Загалом на Личаківському кладовищі воїнів УПА хоронять не тільки на полі № 86-А, а й на полі почесних поховань № 42, № 76. Орієнтовно є поховання понад 300 воїнів.

 

«Торік було перепоховано двох невідомих вояків. Вчора ми завершили встановлення пам’ятників, які завтра можна буде й освятити. Також уже практично виготовлений пам’ятник під поховання, яке відбудеться у понеділок», – розповів Михайло Нагай, директор Музею «Личаківський цвинтар».

 

Торік перепоховали останки невідомих воїнів. Фото: wz.lviv.ua

 

Як зазначив, директор меморіально-пошукового центру «Доля», відповідальний секретар Державної комісії з увічнення пам’яті Святослав Шеремета, понеділкове перепоховання є одним з унікальних випадків, коли імена воїнів УПА відомі. Адже частіше доводиться ховати невідомих воїнів, яких не вдається ідентифікувати.

 

Перепоховання воїнів УПА організувала Львівська обласна організація Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса у співпраці з меморіально-пошуковим центром «Доля». Останки воїнів були ексгумовані цього року у Щирці. На перепоховання отримано всі необхідні дозволи згідно з чинним законодавством.

 

11.10.2019