У Карпатах зимно й випав сніг.

Такий вигляд має сьогодні зранку Піп Іван Чорногірський. Фото: facebook.com/chornogora.rescue112

 

Гору Піп Іван Чорногірський засипало снігом. На 08:45 сьогодні, 7 жовтня, на вершині було туманно (видимість до 100 метрів), а температура повітря становила -6°С. Про це повідомили на fb-сторінці Чорногірського гірського пошуково-рятувального посту.

 

Сніг у Карпатах випав ще вчора, 6 жовтня. На fb-сторінці snig.info повідомили про засніжені вершини Драгобрат, Захар Беркут, Тростян і Буковель. Гірськолижний курорт «Буковель» також похвалився першим снігом. На fb-сторінці курорту можна було спостерігати за снігопадом онлайн.

 

Фото: facebook.com/www.sneg.info

 

На Івано-Франківщині засніжило й на горі Синячка на Надвірнянщині, засипало снігом Вишківський перевал, перший сніг випав у Верховинському районі – повідомляє видання «Курс», яке зібрало світлини та відео прикарпатських снігопадів із соцмереж.

 

Фото: facebook.com/bukovel

 

Управління ДСНС в Івано-Франківській області нагадало туристам про необхідність дотримання правил безпеки в горах, а надто в період погіршення погодних умов.

 

«Любителям гірського відпочинку потрібно утриматися від туристичних походів у Карпати, адже за таких умов навіть досвідченим туристам дуже легко збитися з наміченого маршруту, втратити відомі орієнтири, опинитися у незнайомих і небезпечних місцях», – наголосили рятувальники. А тим, хто все-таки зважиться на подорож у гори, нагадали про належну підготовку, організованість, дисципліну, дотримання елементарних правил безпеки, відповідно підібрані одяг, взуття тощо, від яких залежить безпека мандрівки.

 

Тож, вирушаючи в туристичний похід у гори, дотримуйтеся таких порад від рятувальників:

 

обов'язково інформуйте своїх близьких і знайомих про проходження вашого маршруту й очікуваний час повернення з походу;

 

◾ уникайте походів поодинці, мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи – не менш ніж 3 особи;

 

◾ переконайтеся, що ваше екіпірування відповідає вимогам походу. Візьміть із собою достатньо їжі та води (зігрівальні напої – чай, кава), а також необхідний теплий одяг і взуття, медикаменти;

 

◾ поцікавтеся умовами місцевості та прогнозом погоди;

 

◾ обов'язково візьміть із собою перевірені туристичні карти.

 

До слова, рятувальники Львівщини та Тернопільщини також повідомили про погіршення погодних умов на територіях областей.

За повідомленням Львівського обласного центру з гідрометеорології України, 7-9 жовтня на території області вночі сильні замороки в повітрі – від нуля до п’яти градусів морозу. У горах можлива поява нестійкого снігового покриву. На дорогах – ожеледиця. Ускладнення погодних умов відповідає I рівню небезпечності (жовтий).

За повідомленням Тернопільського обласного центру з гідрометеорології, 7-8 жовтня в області вночі та вранці сильні заморозки – від 0 до -5, а в Тернополі від 1 до 3 градусів за Цельсієм. Ускладнення погоди відповідає ІІ рівню небезпечності – помаранчевий.

 

Для довідки:

 

Небезпечні метеорологічні явища І рівня небезпечності (жовтий) – це явища погоди, які за кількісними показниками, тривалістю та територією поширення створюють певні незручності для населення та функціонування господарського комплексу країни.

 

Стихійні метеорологічні явища ІІ рівня небезпечності (помаранчевий) – це явища погоди, які за кількісними показниками, тривалістю та територією поширення несуть загрозу для населення та порушують функціонування господарського комплексу країни.

07.10.2019