Польща передала бібліотеці Стефаника оцифровані копії архіву НТШ.


У четвер, 3 жовтня, в читальному залі імені Тетяни та Омеляна Антоновичів Національної бібліотеки ім. В.Стефаника у Львові відбулася урочиста передача оцифрованих копій документів архівних та рукописних збірок Наукового товариства імені Шевченка, які нині зберігаються у Національній бібліотеці у Варшаві та Національному закладі імені Оссолінських у Вроцлаві.

 

Наукова бібліотека ім. В. Стефаника. Фото: lvivcenter.org

 

Копії виготовлені за кошт цих польських інституцій. Серед них – копії документів з історії українських січових стрільців, УНР, ЗУНР, архів Дмитра Донцова й інші. Загалом – 4 терабайти інформації, – повідомляє Zaxid.net.

 

Передача відбулася за участю генерального директора Національної бібліотеки Польщі д-ра Томаша Маковського, директора Національного закладу імені Оссолінських у Вроцлаві д-ра Адольфа Юзвенка та генерального директора Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника Василя Ферштея.

 

Оригінали цих документів було вивезено зі Львова під час та після Другої світової війни, нині їх зберігають у Національній бібліотеці у Варшаві та Національному закладі імені Оссолінських у Вроцлаві.

 

Докладніше про частину архіву НТШ, яку було вивезено до Польщі, розповідала в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня» Галина Сварник – архівістка-джерелознавиця, авторка численних публікацій з археографії, джерелознавства, науково-довідкових видань, багаторічна дослідниця бібліотеки НТШ та інших історичних колекцій Львівської національної наукової бібліотеки України імені В.Стефаника.

 

За її словами, варшавська частина архіву НТШ містить документи українських урядів (УНР, 1918–1919; ЗУНР), військових структур (Легіону українських січових стрільців, 1914–1918; Української галицької армії, 1918–1920; партизансько-повстанчого штабу УНР), політичних партій і організацій (Української парламентарної репрезентації у польському Сеймі та Сенаті, 1920–1938; УНДО), громадських організацій (Народної організації українців м. Львова, Українського горожанського комітету рятунку України (від голоду), освітніх товариств (Українського педагогічного товариства «Рідна школа» та «Просвіта»), редакцій періодичних видань («Свобода», «Життя і знання», «Визволення»); таборів інтернованих в Австрії та Польщі, 1914–1921; видавництв.

 

Окрім того, в архіві є особисті збірки таких видатних діячів, як Дмитро Донцов, Олена Кисілевська, Андрій Жук, Євген Архипенко, Іван і Юрій Липи, він містить рукописи й листування відомих письменників, учених, політиків і військовиків. Про інформативну й джерельну вартість архіву для дослідників свідчать понад дві тисячі використань електронної версії каталогу читачами з більш ніж 30 країн світу.

 

Національний заклад імені Оссолінських у Вроцлаві. Фото: Michał460/commons.wikimedia.org

 

Менша частина архіву, яка опинилась у відновленому 1948 року Національному закладі ім. Оссолінських у Вроцлаві, містить частини збірок: Директорії УНР, Ради Республіки, Уряду й Армії УНР (1919–1921) і Партизансько-повстанчого штабу, Української парламентарної репрезентації у польському Сеймі й Сенаті (1921–1939), особовий архів родини Луцьких та інші матеріали редакцій, товариств і установ. Серед цих документів є автографи Михайла Грушевського, В'ячеслава Липинського, Симона Петлюри й інших.

 

04.10.2019