Пролітаючи над:.. Церква Пресвятої Богородиці у Хотинці

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Сьогодні пропонуємо оглянути чудову дерев'яну церкву, що розташована на території сучасної Польщі в селі Хотинець, що за кілька кілометрів від нашого кордону.

 

 

Хотинець – невеличке село на території сучасної Польщі. Розташоване буквально за кілька кілометрів від українського кордону.

 

Тут за високими деревами схований непересічний храм, що нагадує про українське минуле цих земель.

 

Церква Різдва Пресвятої Богородиці збудована 1615 року як православна. Греко-католицькою парафія стала, ймовірно, після 1696 року.

 

 

 

Після депортації українців від 1947 р. церкву використовували як костел, однак у 80-х роках її закрили через поганий стан.

 

У 90-х частина українців повернулися до Хотинця, церкву передали УГКЦ, і почалося її відновлення. Дерев'яну дзвіницю XVII століття перенесли із села Торки взамін зруйнованої в часі Другої світової війни.

 

Церква цілком дерев'яна, накрита ґонтом. В інтер'єрі частково збережені унікальні настінні розписи XVIIІ століття із зображенням Страшного суду. Нещодавно відновлено іконостас XVII століття.

 

 

В 2013 церкву включено до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, вона включена до туристичного маршруту "Шлях дерев'яної архітектури" Підкарпатського воєводства.

 

Храм діючий – щонеділі тут відбуваються богослужіння. 

 

04.10.2019