У Львові дискутуватимуть про відповідальність і популізм.

 

Упродовж 2–4 жовтня у Львові триватиме Всеукраїнський суспільний форум ХІІ Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) на тему: «Відповідальність VS популізм». Експерти з різних сфер суспільного життя України братимуть участь в обговореннях, аби глибинно розкрити поняття «відповідальність» і «популізм», – анонсувала команда Тижня під час брифінгу у Львівській міській раді.

 

 

До участі в Тижні запрошено представників духовенства, релігійних організацій, освіти, влади, громадського сектору та медіа – щоб обмінятися досвідом, а також організувати й напрацювати альтернативи для подолання популізму, який стрімко розвивається в нашому суспільстві.

 

«Зараз ми живемо в епосі, у якій популізм і демагогія беруть вверх. Популізм існує тоді, коли політики (фактично) в демократичний спосіб обіцяють те, що не можуть здійснити, і тим самим вони діють безвідповідально. Адже коли популіст отримує голоси на виборах, тоді його популізм стає легальним, але все одно залишається безвідповідальним. Тому для нас є виклик: не стати жертвою такого популізму. Вимагаймо від наших керівників не те, щоб ми могли почути приємні для нас речі, а щоб вони брали відповідальність за свої слова, а також здійснювали демократичним способом все те, що вони обіцяють», – наголосив о. д-р Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій УКУ.

 

За його словами, такий форум допомагає втілювати заклик Папи до східних католицьких Церков, а саме: займатися екуменічним питанням та йти шляхом єдності.

 

«Друга частина соціального тижня – стисло екуменічна, праця для єдності Церков. І нашим особливим викликом для українців – і католиків, і православних – є питання так званого рівночасного сопричастя, щоб ми були єдиними. І це буде виклик, про який ми дискутуватимемо», – додав о. д-р Іван Дацько.

 

Отож серед заходів Тижня заплановано такі: відкрита дискусія «Відповідальність vs популізм», під час якої обговорять витоки популізму та сучасні настрої в Україні та світі, дискутуватимуть про причини та наслідки популізму під час однойменного заходу. У межах семінару Українського християнського академічного товариства шукатимуть моделі єдності київської Церкви. Разом із моральними авторитетами обговорять ціннісні орієнтири сучасної української молоді. Також відбудеться благодійний аукціон витинанок «Віра в життя». Під час аукціону продаватимуть витинанки, виготовлені гостями майстер-класу, що відбувся 6 вересня. У часі майстер-класу виготовляли витинанки «Дерево» як символ життя, що є найбільшою цінністю для кожного немовляти.

 

Кошти з аукціону передадуть Львівському обласному благодійному фонду «Немовля», який опікується передчасно народженими дітьми при Львівській обласній клінічній лікарні (відділення патології новонароджених дітей). Початок заходу – о 17:00.

 

Сьогодні перед стартом Екуменічного тижня всіх охочих запрошують долучитися до Божественної Літургії, яка відбудеться о 13:30 у храмі Святої Софії – Премудрості Божої (УКУ, вул. Козельницька, 2-а).

 

 

Екуменічний соціальний тиждень уже третій рік поспіль відбувається у дві сесії – навесні в Києві, а восени – традиційно у Львові.

 

До участі у Форумі запрошені: Ольга Айвазовська, громадська діячка, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Громадська мережа "Опора"»; о. Роман Островський, доктор біблійного богослов’я, віцеректор Київської Трьохсвятительської духовної семінарії Української Греко-Католицької Церкви; Андрій Сайчук, журналіст, телеведучий; Вадим Карасьов, український політолог, політтехнолог та аналітик, директор Інституту глобальних стратегій; Владика Олександр (Драбинко), митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Православної Церкви України; Оксана Винницька-Юсипович, почесний консул Канади в Україні; Йосиф Зісельс, виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України, голова генеральної ради Євроазіатського єврейського конгресу; Володимир Бурега, проректор Київської духовної академії і семінарії Української Православної Церкви, Сергій Чапнін, головний редактор альманаха «Дари» та багато інших цікавих гостей.

 

Програма форуму – на сайті esweek.org.ua.

 

Для довідки:

 

Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) – Всеукраїнський суспільний форум, який прагне об’єднати ресурси громади, влади, соціальних організацій, Церков, ЗМІ та освітян навколо розв’язання актуальних проблем суспільства, базуючись на загальнолюдських цінностях і Соціальній доктрині Церкви, стимулюючи екуменічний діалог.

02.10.2019