Елізабет II підписала закон про початок процедури Brexit’у.

Таким чином знято всі формальні перепони перед початком перемовин між Лондоном і Брюсселем про вихід Великої Британії з Європейської Унії.

 

 

Раніше на цьому тижні закон був остаточно схвалений обома палатами британського парламенту – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Тепер прем'єр-міністр Об’єднаного Королівства Тереза ​​Мей зможе звернутися до Брюсселя з офіційною заявою про вихід країни зі складу співтовариства на підставі 50-ої статті Лісабонського договору. Як очікують, це станеться до кінця березня. Британські ЗМІ з покликом на урядові джерела повідомили, що звернення про Brexit Лондон надішле до Брюсселя після ювілейного 25-го саміту ЄУ, який пройде в Римі 25 березня. Він приурочений до 60-річчя Римського договору, який заклав основу для Європейського економічного співтовариства – попередника Європейської Унії.

 

Згідно зі Статтею 50 Лісабонського договору, кожна країна-член Євроунії має право ухвалити рішення про вихід зі складу організації. Для цього необхідно формально повідомити про це рішення Європейську Раду і розпочати процес перемовин, на який відводиться два роки.

 

Формат майбутніх перемовин про Brexit ще поки не зрозумілий. Лондон наполягає на тому, щоб одним із пунктів порядку денного був торговельний договір, проте Брюссель виступає за розведення в часі розмов щодо умов виходу і щодо торговельного договору.

16.03.2017