Партія прем’єра Марка Рютте перемогла на виборах у Нідерландах.

Згідно з результатами опрацювання 95 відсотків бюлетенів, за урядову Народну партію за свободу й демократію (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – VVD) проголосувало 21,3% виборців

 

 

За головного конкурента VVD – правопопулістську Партію свободи (Partij voor de Vrijheid – PVV), очолювану ісламофобом Ґертом Вілдерсом, віддали свої голоси лише 13,1 відсотка нідерландців, котрі прийшли на виборчі дільниці – повідомило місцеве видання De Volkskrant.

 

Такий підсумок виборів дозволить партії Рютте отримати в Палаті представників – нижній палаті парламенту країни – 33 депутатських місця. PVV зможе отримати в нижній палаті 20 місць.

 

Третю позицію на виборах здобула консервативна партія Християнсько-демократичний заклик (Christen-Democratisch Appèl), за неї проголосувало 12,4 відсотка виборців (19 мандатів). Їй у потилицю дихає ліволіберальна партія Демократи-66 (Democraten 66) з результатом 12,1% (19 мандатів).

 

 

Таким чином позиції партії прем’єр-міністра в Палаті представників погіршаться на вісім мандатів, а партії Вілдерса – покращаться на п'ять мандатів. Утім, навіть такий результат є поважною перемогою VVD і всіх проєвропейських сил у Європі.

 

«Нідерланди залишаються у Європі», – приблизно з таким заголовком на першій шпальті вийшло у четвер, 16 березня, багато газет у європейських країнах. Адже ще кілька місяців тому соціологія пророкувала феєричну перемогу Партії свободи. І якби Ґерт Вілдерс став прем’єр-міністром країни, то без зволікань розпочав би дії, спрямовані на вихід Нідерландів з Європейської Унії. Адже він уже давно залякував Європу Nexit’ом.

 

Однак формат майбутньої урядової коаліції в Нідерландах поки що виглядає доволі туманним. Причина в тому, що колишня урядова Партія праці (Partij van de Arbeid) стрімко втратила свою популярність: із 24,8% на попередніх виборах до 5,7 теперішніх відсотків (з 38 до 9 місць). Для формування правлячої коаліції Рютте необхідно заручитися підтримкою 76-ти зі 150-ти депутатів Палати представників. Ще напередодні голосування він наголосив, що ймовірність коаліції його партії з партією Ґерта Вілдерса дорівнює нулю. Про небажання вступати в спілку з PVV встигли заявити представники й інших великих партій.

16.03.2017