Партія прем’єра Марка Рютте має всі шанси перемогти на нинішніх виборах.

Згідно з останніми демоскопічними дослідженнями, які провів центр Kantar Public, рейтинг урядової Народної партії за свободу й демократію на кілька відсотків випереджує рейтинг правопопулістської Партії свободи Ґерта Вілдерса. 

 

 

У середу, 15 березня, нідерландці обирають депутатів нижньої палати парламенту. Більшість виборчих дільниць відкрилися о 7:30 за місцевим часом та працюватимуть до 21:00. Винятком є ділянки на трьох островах Карибського моря – Бонейр, Сінт-Естатіус і Саба, що є особливими громадами Нідерландів. Різниця в часі на цих островах у порівнянні з континентальною частиною країни становить п'ять годин.

 

Загалом у виборах беруть участь 28 партій. Вони змагаються за 150 місць у Палаті представників парламенту.

 

Проте головна боротьба розгорнеться між двома вже згаданими партіями: Народною партією за свободу і демократію (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – VVD) та Партією свободи (Partij voor de Vrijheid – PVV).

 

Упродовж минулого року правопопулістська партія Ґерта Вілдерса була беззаперечним фаворитом перегонів. Наприклад, її рейтинг у грудні 2016 року сягав 37 відсотків. Проте за перші місяці 2017 року ситуація почала радикально змінюватися. Партія свободи поступово втрачала підтримку виборців, а вже на початок березня поступилася лідерством VVD.

 

Згідно з опитуваннями громадської думки, проведеними напередодні виборів, за PVV нині готові віддати свій голос лише 23 відсотки нідерландців. А прем’єрську партію VVD підтримує 27% виборців – повідомило нідерландське видання The Post.

 

До виборів у Нідерландах прикута пильна увага всього світі. Перемога Партії свободи може призвести до змін не лише в самій країні, а й вплинути на європейську інтеграцію. Вілдерс неодноразово заявляв про намір вивести Нідерланди зі складу Європейської Унії у разі своєї перемоги на виборах. Рютте ж заявив, що вибори – це можливість для виборців «перемогти популізм у його гидкому прояві».

15.03.2017