На посаду директора Музею Івана Франка є троє кандидатів.

 

Львівська обласна рада оприлюднила імена 3 кандидатів на посаду директора Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, інформує прес-служба ЛОР.

 

Відтак, на крісло директора Музею Івана Франка у Львові претендують: Роман Горак, нинішній директор Музею Франка; Галина Корнєєва, очільниця Музею «Русалки Дністрової», Музею-садиби Маркіяна Шашкевича та Фонду Маркіяна Шашкевича; Богдан Тихолоз, франкознавець, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка.

 

Роман Горак є хіміком за освітою, навчався в аспірантурі на кафедрі органічної хімії Львівського університету ім. І. Франка, працював викладачем Хмельницького вищого артилерійського командного училища. У 1970-х почав друкуватися у журналі «Жовтень» Львівської організації Спілки письменників УРСР.

 

У 1983 році вийшов друком роман Р. Горака «У сутінках» під назвою «Шашкевич». Член Національної спілки письменників України з 1988 р. Від лютого 1993-го — директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка.

 

Галина Корнєєва закінчила Поліграфічний інститут ім. Івана Федорова за фахом «книгознавство». З 1990 року працює у Музеї «Русалки Дністрової», а з 1998 році його очолює. Кандидат історичних наук.

 

Богдан Тихолоз закінчив філологічний факультет ЛНУ імені Івана Франка (2000) та аспірантуру при кафедрі української літератури ім. акад. М.С.Возняка (2003). Захистив кандидатську дисертацію «Філософська лірика Івана Франка: діалектика поетичної рефлексії».

 

 З 2006 р. — доцент кафедри теорії і практики журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, заступник декана з наукової і навчальної роботи факультету журналістики.

 

Публіцист, блоґер, співавтор науково-просвітницького інтернет-проекту Франко:Наживо / Franko:Live. Член Національної спілки журналістів України (з 2011 р.), співавтор арт-енциклопедії «Франко від А до Я».

 

Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка розташований у Львові, на вулиці Івана Франка, 150/152, у колишньому будинку Івана Франка, де Каменяр мешкав із 1902-го по 1915 рік.

 

Засновано музей 10 жовтня 1940 року. Філії відкриті у селі Нагуєвичі 1945 року та селі Криворівні, в якому Іван Франко перебував щороку влітку від 1901-го до 1914 року.

 

 

28.02.2017