Найстаріші рештки гігантського пінгвіна

 

У Новій Зеландії палеонтологи виявили рештки пінгвіна, що був півтора метра заввишки. Вік птахи – 61 мільйон років, тобто вона майже вдвічі старша, ніж найдавніший із дотепер відомих пінгвінів. Знахідка засвідчує: вже незадовго після зникнення динозаврів пінгвіни сягали надзвичайних розмірів і, ймовірно, взагалі виникли раніше, ніж припускали дотепер.


Кістки стопи викопного пінгвіна (зверху) та імператорського пінгвіна, найбільшого птаха родини пінгвінових (знизу). Зображення: Senckenberg.

 

 

Насправді пінгвіни – специфічні птахи: їхні крила перетворилися на плавці, а ще вони, хоча і їдять рибу, але не можуть розсмакувати. Особлива структура їхнього пір’я відповідає за те, щоби пінгвінам не шкодив крижаний холод їхньої арктичної батьківщини.

 

Проте коли виникли перші пінгвіни і якими пристосуваннями вони володіли, дотепер пояснили лише частково. Та скам’янілості, яким близько 36 мільйонів років, доводять: ці птахи колись були значно більшими, ніж сьогодні – до 150 сантиментів заввишки.

 

Нещодавно Геральд Майр (Gerald Mayr) зі своїми колегами з Зенкенбергського дослідницького інституту у Франкфурті виявили нового гігантського пінгвіна, що суттєво старіший, ніж знайдений раніше його родич. Знахідку виявили на річці Вайпара в регіоні Кентербері у формації породи, якій 61 мільйон років. Ця місцевість раніше вже прославився рештками птахів із часів незадовго після вимирання динозаврів – зокрема й найстарішим екземпляром пінгвіна.


Пінгвін з Вайпари порівняно з імператорським пінгвіном (зліва) та людиною. Зображення: Senckenberg.

 

 

«Особливість виявлених знахідок у тому, що вони сильно відрізняються від досі відомих решток пінгвінів із цього історичного періоду, – пояснив Майр. – Кістки ніг, які ми дослідили, засвідчують: нещодавно описаний пінгвін за життя був суттєво більшим, ніж його вже описані родичі».

 

Нововиявлений гігантський пінгвін сягав півтора метра заввишки, тобто був майже таким великим, як і молодший майже на 30 мільйонів років гігантський пінгвін із Перу. Навіть видається, що пінгвін з Вайпари подібний радше на цього пізнішого родича, ніж на його вже відомих сучасників з Нової Зеландії.

 

«Він належить до виду, більше спорідненого з пінгвінами пізніших епох», – пояснив Майр. На думку палеонтологів, ця знахідка доводить: різноманіття пінгвінів вже незадовго після крейдяного періоду було значно більшим, ніж припускали. Адже вже тоді на річці Вайпара їх існувало принаймні два види. Це може вказувати на те, що еволюція пінгвінів почалася суттєво раніше, ніж досі вважали – ймовірно, ще в часи динозаврів.

 

 

Ältester fossiler Riesenpinguin entdeckt 

Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseen, 23/02/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

 

 

25.02.2017