Дмитро Фірташ очікуватиме екстрадиції на волі.

Земельний суд Відня відхилив вимогу міської прокуратури залишити під вартою українського олігарха в рамках справи про його екстрадицію до США за запитом американської влади.

 

 

«Клопотання про тимчасове утримання під вартою до екстрадиції було відхилено, оскільки внесена 2014 року застава на суму 125 мільйонів євро, як і раніше, зберігається на депозиті суду, і затриманий зобов'язаний регулярно відзначатися в суді й не залишати території Австрії. Також він повинен здати суду свій закордонний паспорт», – повідомила речниця Земельного суду Відня Крістіна Зальцборн.

 

На даний момент Дмитра Фірташа вже звільнений зі слідчого ізолятора Відня – повідомило видання Wiener Zeitung.

 

Нагадаємо, що український олігарх учергове опинився за ґратами у Відні 21 лютого за запитом іспанської прокуратури. Однак у четвер, 23 лютого, суд вирішив не заарештовувати бізнесмена за «іспанським» ордером. Проте того ж дня, при виході з Палацу правосуддя, Фірташа знову затримали правоохоронці. Як з’ясувалося, причиною взяття під варту цього разу став запит про екстрадицію до США.

 

Сполучені Штати звинувачують Фірташа в хабарі на суму 18,5 млн доларів індійським політикам з метою отримати ліцензію на розробку титанового родовища. В Іспанії український бізнесмен проходить підозрюваним у справі про відмивання грошей.

 

Нагадаємо, що Фірташа вперше затримали в Австрії ще в березні 2014-го за запитом про екстрадицію до США, потім він був відпущений під підписку про невиїзд після внесення рекордної для Австрії застави у 125 мільйонів євро.

 

2015 року Земельний суд Відня заборонив екстрадицію Фірташа до США. Однак прокуратура оскаржила це рішення. Апеляцію розглядали 21 лютого цього року. Зрештою Вищий земельний суд Відня скасував рішення нижчої інстанції й дозволив екстрадицію українського олігарха до США, відзначивши при цьому, що остаточне рішення має ухвалити Міністерство юстиції Австрії. 

24.02.2017