Засуджено екс-директора МВФ Родріґо Рато.

Вищий суд Іспанії визнав його винним у шахрайстві з кредитними картами одного з найбільших банків країни Bankia.

 

 

Суд визнав Родріґо Рато (Rodrigo Rato) винним у розтраті довірених йому грошових фондів у період, коли той обіймав посаду президента фінансової групи Bankia. Вердикт – 4,5 років позбавлення волі, повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Процес про шахрайство з «чорними картами» Bankia розпочався в Іспанії минулого року. Загалом у цій справі проходить 66 осіб, зокрема й Рато. За даними слідства, обвинувачені витратили з цих карт на особисті потреби понад 12 мільйонів євро.

 

Родріґо Рато очолював фінансову групу Bankia з 2010 року до 2012 року. Раніше він обіймав посаду віце-прем'єра в уряді Хосе Марія Аснара (1996-2004), а в 2004-2007 роках очолював Міжнародний Валютний Фонд.

 

Bankia було створено 2010 року, тобто у розпал економічної кризи в Іспанії. В єдину банківську групу були об'єднані активи семи регіональних ощадних банків, які зазнали фінансових втрат.

 

Саме після відходу Рато фінансова група Bankia зіткнулася з серйозними фінансовими проблемами і запросила допомоги уряду. Тоді з'ясувалося, що у банку існували проблеми зі звітністю. В результаті банк був частково націоналізований. Допомогу банківській системі Іспанії довелося надавати з фондів Європейської Унії. Іспанія опинилася на межі банківської кризи головним чином через проблеми з Bankia.

23.02.2017