На конкурс до Верховного Суду дали завдання з власних справ суддів-кандидатів.

 

Громадська рада доброчесності заявила про те, що на другому етапі конкурсу суддів новоствореного Верховного Суду в основу практичних завдань поклали справи, у вирішенні котрих брали участь окремі конкурсанти.

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті ГРД.

 

"Окремі конкурсанти отримали несправедливі переваги під час вирішення практичного завдання. В той час, коли всі учасники тестування мали лише 5 годин на розв’язання модельної задачі – написання судового рішення, деякі з них мали цілі місяці на підготовку відповіді", – йдеться у повідомленні ради.

 

Громадська рада зазначає, що окремі конкурсанти розглядали ці справи в якості суддів у різних інстанціях ще на початку минулого року, "і тому весь масив правової інформації був ними опрацьований, а часу на роздуми й обговорення з колегами було вдосталь".

 

"Така ситуація не свідчить про те, що конкурс загалом є нечесним, але наперед підриває довіру до результатів конкурсу стосовно таких кандидатів", – наголосили в раді.

 

Член ГРД Роман Маселко додав, що практичне завдання, яке вирішували кандидати-"цивілісти", "один в один повторює реальну фабулу, рішення по якій виносили окремі з кандидатів". При цім Маселко опублікував на своїй сторінці гіперпосилання на два рішення з Єдиного реєстру судових рішень: одне рішення приймала колегія за участю Лященко Н.П., Гуменюка В.І., Романюка Я.М., Яреми А.Г., Охрімчук Л.І., Сімоненко В.М.; інше – Касьяна О.П., Дербенцевої Т.П., Остапчука Д.О., Попович О.В., Савченко В.О.

 

У конкурсі ж, зокрема, беруть участь Ярослав Романюк (голова Верховного Суду України) та суддя ВСУ, голова Ради суддів Валентина Сімоненко.

 

Громадська рада доброчесності як ілюстрацію до своєї заяви подає знимку Романюка з його цитатою: "Можу сказати, що виконання практичного завдання для мене не було простим. Завдання охоплювало багато нюансів і різних складових. Все це треба було як слід розписати й аргументувати".

 

23.02.2017