Відбулася прем'єра фільму "Гіркі жнива".

 

Сьогодні, 23 лютого, фільм "Гіркі жнива" (Bitter Harvest) канадського режисера Джорджа Менделюка виходить у широкий прокат в Україні. Напередодні у Києві відбулася урочиста прем'єра кінострічки, котра розповідає про Голодомор 1932-1933 років.

 

Про це повідомляє "Укрінформ".

 

"23 лютого фільм покажуть у кінотеатрах Австралії. 24 лютого його побачать глядачі Англії та Америки. В Канаді – 3 березня. Тобто майже скрізь, у всьому світі, "Гіркі жнива" вийдуть на широкий екран у кінці лютого – першій половині березня", – сказав продюсер фільму Ян Ігнатович перед прем'єрою.

 

Підписано багато контрактів і є численні домовленості про спеціальні покази стрічки, а також на телебаченні в різних країнах, щоби охопити якомога ширшу аудиторію.

 

"Це не є масове кіно, не Star Wars. Але ми сподіваємося, що глядачі підуть дивитися наш фільм, що про нього будуть говорити, що він справить велике враження", – наголосив Ігнатович.

 

Під час прес-конференції продюсер сказав – автори стрічки усвідомлювали, що факт Голодомору є невідомим на Заході, тож було дуже важливо зробити кіно у форматі для західного глядача.

 

"Це визначило нашу мету. Ми орієнтувалися на те, щоби зробити цей факт максимально відомим, щоб зробити цей фільм у такому форматі, який би був цікавий західному глядачу. Ми користувалися такими техніками, такими засобами, які могли б максимально зацікавити західного глядача. Мені здається, нам це вдалося, тому що фільм зараз буде в прокаті у 45 країнах. Ми досягли своєї мети", – сказав Ігнатович.

 

Як зазначив виконавчий продюсер фільму Денніс Девідсон, історія Голодомору в Україні була і залишається невідомою на Заході. "І не дуже приємним фактом для Заходу є те, що західні медіа цю історію багато в чому замовчували, умиротворюючи в такий спосіб Сталіна. Ця ситуація є аналогією до того, що відбувається сьогодні. В будь-якому разі, можна сказати, що тоді, в 1930-ті, Захід явно не зробив так багато, як міг би, для того, щоб виправити щось у ситуації з Україною", – сказав продюсер.

 

Водночас режисер фільму Джордж Менделюк наголосив, що ця історія – особиста, вона спирається на досвід батька, який розповідав про особливості української культури, й особисту історію матері.

 

"Важливим є, що це історія любові, а по-друге, що ця історія відкриває секрети. А секрети, будучи відкритими, дають шлях до певного лікування, до заспокоєння, до загоєння ран. Тому що все, що відкривається світові, рано чи пізно може гоїтися. В той час, як продовжувати вірити, що Голодомору не існувало, що це просто вигадка або якийсь пропагандистський трюк, така поведінка загострюватиме негативні ефекти, негативні тенденції, які будуть продовженням тієї політики, яка породила Голодомор", – зазначив Менделюк. Тому, за його словами, завданням цього фільму було "пролити світло на ці події, на секрети і водночас нагадати про те, що любов є тим світлом, яке може темні загадки, таємниці зробити шляхом до загоєння".

 

23.02.2017