Росія визнала, що володіє кібервійськами.

Про формування в країні так званих «військ інформаційних операцій» повідомив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, виступаючи в середу, 22 лютого, в Державній думі.

 

 

«За цей час створені війська інформаційних операцій, які значно ефективніші й сильніші за те, що раніше ми створювали в напрямі, який називався контрпропагандою», – цитує слова міністра російська інформаційна аґенція ТАСС.

 

За словами голови комітету Держдуми з оборони Володимира Шаманова, війська інформаційних операцій створені передусім «для захисту інтересів національної оборони і протиборства в інформаційній сфері».

 

«Нині низка викликів перенесені в так звану кіберсферу, і, фактично, сьогодні йде інформаційне протистояння як складова частина загального протистояння. Виходячи з цього, Росія доклала зусиль для формування структур, які цією справою займаються», – розповів Шаманов після виступу Шойгу.

 

Фактично цей виступ Шойгу став першим прямим визнання з боку Міноборони РФ того факту, що інформаційні війська в Росії таки існують. До останнього часу представники російської влади  вперто спростовували повідомлення про те, що в країні існують кібервійська.

 

Так, приміром, ще 10 січня цього року голова комітету Ради федерації з оборони та безпеки Віктор Озеров заявив журналістам, що в Росії кібервійськ не існує. «Як таких кібервійськ в структурі Збройних сил у нас немає. Але відповідно до доктрини інформаційної безпеки РФ, звичайно, перед державою стоїть завдання захисту власної інформації», – сказав тоді російський сенатор.

 

Російська газета «Комерсантъ», своєю чергою, ще на початку року опублікувала дослідження міжнародної компанії Zecurion Analytics, згідно з яким Росія входить до провідної п'ятірки країн за чисельністю і фінансуванням кібервійськ, які займаються інтернет-шпигунством, кібератаками й інформаційними війнами. Згідно з даними компанії і джерел видання, чисельність російських кібервійськ налічує приблизно тисячу осіб, а їх фінансування може щорічно сягати 300 мільйонів доларів.

22.02.2017