Янішевський: "Беркут" отримав у 2014 році гарантії непереслідування.

 

Колишній заступник командира київського спецпідрозділу «Беркут» Олег Янішевський, котрий перебуває на судовій лаві у справі про розстріли на Інститутській, заявив, що у 2014 році спецпідрозділові запропонували участь в Антитерористичній операції, щоб отримати «індульгенцію за події на Майдані».

 

Про це Янішевський сказав у інтерв’ю «Громадському», котре відбулося у Лук’янівському СІЗО.

 

«Підрозділу запропонували взяти участь, зауваживши, що він отримає індульгенцію за події на Майдані», – заявив Янішевський, відповідаючи на питання про те, як він опинився на Донбасі і за яких обставин отримав статус учасника бойових дій.

 

Гарантії нібито висловив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на зустрічі з керівництвом «Беркута».

 

«[Пропозиція пролунала] від міністра Авакова. Викликали керівництво полку. Був наш командир, очільники з головного управління київської міліції, Аваков і його заступники. Ще були командири деяких підрозділів із регіонів. Я на тій зустрічі не був. Це вже як приїхали на базу полку – командир доніс, що була така зустріч і така пропозиція», – сказав «беркутівець».

 

Зі слів Янішевського, йому оголосили про підозру аж за рік після початку подій на Донбасі. «Мені запропонували проїхати в Генеральну прокуратуру. Відбулося це в п'ятницю, 26 червня 2015 року. Під’їхали працівники Служби безпеки. Представились. Сказали: «Пропонуємо вам проїхати на бесіду». Отак і затримали. Я не переховувався весь цей період, починаючи від Майдану», – сказав «беркутівець».

 

Він зізнався, що арешт був для нього несподіваним.

 

Олег Янішевський вважає, що його несправедливо взяли під суд. «Є відчуття несправедливості. Розмежували, обвели, як-то кажуть, циркулем на папірцях: ці будуть винні. Але я все одно пішов би в АТО. Бо головною метою було зберегти цей колектив, єдиний організм. Ми пройшли такі етапи, як «Україна без Кучми», Помаранчева революція і Майдан», – сказав екс-заступник командира київського «Беркута».

 

22.02.2017