Україна засудила "референдум" у Нагірному Карабасі.

 

Україна не визнає так званий "конституційний референдум", який відбувся 20 лютого 2017 року на території Нагірного Карабаху Азербайджанської Республіки та вважає його нелеґітимним.

 

Про це заявила речник МЗС Мар'яна Беца.

 

"Референдум" є порушенням Конституції Азербайджанської Республіки та міжнародного права і не має правових наслідків. Позиція України щодо нагірнокарабаського конфлікту залишається незмінною та полягає у безумовній підтримці суверенітету й територіальної цілісності Азербайджанської Республіки в її міжнародно визнаних кордонах", – наголосили у МЗС.

 

Як повідомляє "Радіо Свобода", незаконний "конституційний референдум" у Нагірному Карабасі стосувався перерозподілу повноважень фактичної влади реґіону. Згідно з висновком окупаційної адміністрації, 87,6% відсотка учасників заходу висловилися за зміну дотеперішньої напівпрезидентської моделі влади: після запровадження змін до "конституції" реґіону в системі фактичної влади зникне посада прем’єр-міністра, а "урядовців" призначатиме і керуватиме ними безпосередньо фактичний президент.

 

Серед інших змін, що були винесені на "референдум", – встановлення для реґіону, який називає себе "Нагірно-Карабахською республікою", другої "офіційної" назви – "Республіка Арцах", за давньою вірменською назвою історичного регіону на території сучасного Азербайджану, де більшість мешканців здавна становлять вірмени за національністю.

 

Незаконний "референдум" засудили і в Баку, й у так званій мінській групі ОБСЄ, що є посередником у переговорах про врегулювання карабахського конфлікту між Вірменією і Азербайджаном.

 

22.02.2017