Облрада запропонувала Львову допомогу у вивезенні сміття.

 

Львівська обласна рада може допомогти Львівській міській раді із вивозом сміття в межах проекту із впорядкування полігонів, що здійснюватиметься коштом екологічного фонду облради. Про це ішлося сьогодні, 21 лютого, на засіданні постійної комісії екології та природних ресурсів Львівської облради, пишуть Варіанти.

 

За словами заступника голови Львівської облради Володимира Гірняка, екологічний фонд у 2017 році становить близько 104 млн грн, проте заходи, які фінансуватимуть із нього, ще не визначили.

 

«Пропозиція є така: облрада виділяє певну суму коштів — до прикладу, 25-30 млн грн — на полігони Львівщини. Зокрема, на їхнє розширення, встановлення сміттєсортувальних ліній та на інші потреби з умовою, що протягом певного часу ці полігони прийматимуть встановлені об’єми відходів зі Львова. І звичайно, що до цього фінансування потрібно було залучити і саму Львівську міську раду, а громади мають погодити таке рішення», – розповів Володимир Гірняк.

 

За його словами, вже незабаром очільники облдержадміністрації й облради мають зустрітися з Андрієм Садовим і узгодити цю пропозицію.

 

Як наголосив голова постійної комісії екології облради Андрій Білоус, на Львівщині офіційно зареєстровано 20 полігонів ТПВ. Оскільки спорудження сміттєпереробного заводу чи нового звалища для Львова займе кілька років, за цей час щороку можна впорядковувати близько 5 існуючих звалищ.

 

«До прикладу, якщо облрада виділить на це 30 млн грн, а міська рада ще 70 млн, то на 5 полігонів у цьому році припадає по 20 млн. Із цих коштів половину можна витратити на благоустрій полігону: впорядкування, пересипання землею, на обгородження, збір інфільтратів, а за інші 10 млн – встановити сміттєсортувальну чи сміттєпресувальну лінію», – пояснив Андрій Білоус.

 

Якщо Львівська міська рада погоджується на таку пропозицію облради, за словами Андрія Білоуса, вже найближчим часом усі нагальні питання щодо полігонів Львівщини узгоджуватимуть із органами місцевого самоврядування та самими директорами звалищ.

21.02.2017