Російська влада причетна до підготовки путчу в Подгориці.

Про це заявив спеціальний прокурор Чорногорії Мілівоє Катніч, який розслідував обставини спроби державного перевороту в країні у жовтні минулого року.

 

 

«Раніше ми володіли доказами, що за підготовкою змови стояли структури російських націоналістів, але тепер – що в це були залучені на певному рівні російські державні органи», – заявив Катніч. Він уточнив, що інформацію про участь росіян в підготовці перевороту було отримано за сприяння «розвідувальних служб дружніх країн», зокрема Сполучених Штатів та Великої Британії. Представники спецслужб вказаних держав брали участь у розслідуванні в Чорногорії, яка саме готувалася до здобуття повноцінного членства в НАТО – повідомило видання Die Presse.

 

Ключовим свідком у цій справі був сербський націоналіст Александар Сінджеліч. За словами Катніча, Сінджеліч був запрошений в Москву представником «російських військових структур» Едуардом Шишмаковим для отримання інструкцій щодо виконання місії. «Шишмаков, який використовував псевдонім Широков, попросив Сінджеліча допомогти запобігти вступу Чорногорії до НАТО – це і було головною причиною для організації путчу», – зазначив Катніч.

 

Відомо, що Едуард Шишмаков 2014 року був заступником військового аташе посольства Росії в Польщі. Згодом його вигнали з країни за підозрою в шпигунстві. 

 

Загалом прокуратура Чорногорії підозрює 25 осіб в підготовці до путчу, переважно це сербські націоналісти. Також у списку підозрюваних двоє росіян. Окрім уже названого Шишмакова, який, найімовірніше, був головним організатором перевороту, у справі фігурує Володимир Попов. 

 

Офіційна Моква вже встигла відреагувати на звинувачення з Подгориці. Спершу міністр закордонних справ Сергій Лавров вказав на безпідставність закидів. Згодом про це ж заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. «Це дуже серйозні слова, щоб вимовляти їх і не підкріплювати жодною достовірною інформацією. Це щонайменше безвідповідально. Ми з усією відповідальністю заявляємо, що не може йти й мови про причетність офіційної Москви і офіційної російської сторони до якихось внутрішніх подій в Чорногорії», – обурювався Пєсков.

20.02.2017