У синагозі створять регіональний культурний центр.

 

У синагозі Жовкви на Львівщині планують створити регіональний культурний центр, розповіла менеджер проекту COMUS, фахівці якого готують проект реконструкції синагоги в рамках проекту, інформує jewish.org.

 

У культурному центрі буде кілька постійних музейних експозицій, зокрема, присвячених колись численній громаді жовквівських євреїв. Також там облаштують багатофункціональний зал для культурних, мистецьких та навчальних заходів.

 

Проектна документація, над якою працюють фахівці, передбачає реставрацію споруди.

 

На реставраційні роботи потрібно близько 1,3 млн євро. Керівництво заповідника, до складу якого входить синагога, сподівається на підтримку Ради Європи та Європейського Союзу для реалізації комплексного інвестиційного проекту з реставрації й облаштування цієї будівлі.

 

Водночас місцева влада і громадські організації незабаром хочуть провести своїми силами термінові роботи – ізолювати пам’ятку архітектури від вологи, що надходить ззовні.

 

Синагога, побудована в XVII столітті, — одна з найбільших в Європі оборонних споруд, занесена в список Нью-Йоркського фонду «100 культурних пам’яток світу на межі руйнування».

 

COMUS – спільний проект Ради Європи та Європейської Комісії «Урбаністичні стратегії в історичних містах, керовані громадянами», спрямований на розробку інноваційних моделей міського планування, які сприяють розв’язанню практичних проблем в історичних містах.

20.02.2017