Ін’єкції сюрреалізму

Можна знайти логіку в існуванні квадратних кавунів чи олімпійської команди Ямайки з бобслею, але шукати логіку в деяких подіях вітчизняного сьогодення – марно.

 

Рейвах тижня

 

 

Культ карго у сучасній Україні стає популярнішим, ніж був на островах Полінезії після ІІ Світової війни. Тоді і там сильно засмаглі папуаси будували з пальм макети літаків, аби з неба посипалися дармові лігумінки, тут і тепер громадяни з цілком європеоїдною зовнішністю вважають, що поставлений в правильному (на їх думку) місці намет може збурити революцію. Ініціатори блокади торгівлі з ОРДЛО вирішили розширити ареал своїх заходів і блокувати приміщення, де розташована Адміністрація президента. У процесі цього розширення з правоохоронцями пошарпалися народні депутати.

 

Подібні ексцеси ставалися і минулого, і позаминулого років, коли нормальні люди поминали Небесну сотню. Цього разу власті до екстремальних ситуацій готувалися заздалегідь – перекрили кілька столичних вулиць, поставили металодетектори і неестетичні залізні паркани, вивели натовпи поліції, але запобігти ритуалу карго-культу знову не змогли. Якби робили акцію особи більш серйозні, то наслідки могли б бути зовсім іншими, але цього разу обійшлося «малою кров’ю», що не означає неможливості продовження дійства з блокуванням чого завгодно.

 

Мюнхен тижня

 

 

 

Оптимізм Петра Порошенка – загальновідомий, але коли президент виходить на міжнародну арену, ця його риса набирає гіпертрофованих габаритів. В столицю Баварії Петро Олексійович поїхав на 53-тю конференцію з питань безпеки, там зустрівся з поважними політиками і цікавими співрозмовниками, після чого зробив такий висновок:

 

«Разом з тими зустрічами, які відбулися сьогодні, з переговорами з канцлером Німеччини Меркель, з нашими партнерами по НАТО, з іншими лідерами держав, я вважаю, що дуже важливо, що і сьогодні, і вчора Україна залишалася серед перших і головних тем на конференції, і ми отримали чергове підтвердження потужної світової підтримки та солідарності з Україною, допомоги нам під час російської агресії».

 

У перекладі на людську мову це означає, що цивілізований світ і надалі буде висловлювати глибоке занепокоєння щодо подій на сході нашої країни, ОБСЄ моніторитиме те, що терористи їм дозволять, а вітчизняний політичний істеблішмент їздитиме на заходи на кшталт мюнхенського, аби про нас не забули.

 

Документи тижня

 

 

Ще в позаминулому столітті було сказано, що розумом Росію збагнути не можна – і досі сусіди запекло доводять істинність цього твердження. Черговий крок Кремля – визнання на офіційному рівні «паспортів ЛНР і ДНР». Таким чином РФ продемонструвала, що мала глибоко в носі міжнародні правові норми і надалі мірятиме все власним аршином.

 

«Підписавши цей указ, Путін юридично визнав квазідержавні терористичні угруповання, які до цього, як фіговий листок, прикривали окупацію Росією частини Донбасу», – так відреагував на черговий вибрик сусідів секретар РНБО Олександр Турчинов.

 

На його переконання, «такий крок Кремля повністю перекреслює Мінський процес і дорівнює заяві Росії щодо виходу з нього».

 

Свої знервування щодо рішення росіян оголосили ще кілька впливових людей, але поки нема офіційної реакції на те, що у той самий час повноцінні українські паспорти отримали колишні депутати Державної Думи Вороненков і Максакова. Це подружжя голосувало за анексію Криму – але тепер мають право обирати і бути обраними в країні, проти якої їхня батьківщина веде війну, а вони до тієї війни мають безпосередню причетність. І на тлі такої української неповаги до самих себе блякнуть російські визнання сепаратистських «паспортів».

 

Генеалогія тижня

 

 

До красномовства Володимира Гройсмана на засіданнях уряду, яким він керує, вже звикли – тож щоб додати родзинки до власного іміджу, прем’єр-міністр знайшов для себе новий, більш впізнаваний, ніж його підлеглі, об’єкт.

 

«Я вважаю, що матір’ю економічної слабкості, знищення української незалежності, корупції, популізму і неефективності є Юлія Тимошенко. Це справжня мати, яка за 20 років все робила для того, щоб знищити Україну, і завжди хтось їй заважав», – заявив Володимир Борисович.

 

Тепер усі знатимуть, що у Євгенії Тимошенко є сестра з дивним іменем, а Гройсман володіє таємним даром визначення сімейних таємниць. Коли чинному прем’єру забагнеться ще здивувати громадян України, то пасувало б назвати батька корупції.

 

20.02.2017