МЗС: Паспортами Росія визнала окупацію.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що указ Володимира Путіна про визнання паспортної документації рухів "ДНР" і "ЛНР", котрі стверджують про свою юрисдикцію над територіями окремих районів Донецької і Луганської областей, є черговим доказом російської окупації та порушенням міжнародного права.

 

Про це Порошенко сказав під час спілкування з медіями у Мюнхені, де брав участь у безпековій конференції.

 

"Для мене це є черговим доказом російської окупації та порушенням міжнародного права. Дуже символічно та цинічно, що це відбулося під час проведення Мюнхенської конференції по безпеці", – сказав голова держави, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що на момент проведення переговорів "нормандської четвірки" у Мюнхені про "паспортне" рішення Кремля було невідомо.

 

Клімкіна "вкрай здивувало" те, що на переговорах Сергій Лавров назвав представників нелегітимних утворень на Донбасі "повноважними представниками". Якби Клімкін знав про указ Путіна, то "відреагував би по-іншому".

 

"Це – логіка свідомої ескалації, логіка, яка проходить через Авдіївку, це також логіка гуманітарної ескалації, – цитує Клімкіна аґенція "Укрінформ". – Указ фундаментально суперечить логіці мінських домовленостей".

 

Тим часом Міністерство закордонних справ України у офіційній заяві заявляє про рішучий осуд указу "про визнання так званих документів, що видані на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України".

 

"Це де-факто є визнанням контрольованих Росією на окупованих українських територіях Донбасу нелегітимних органів влади. Російська сторона вкотре порушує державний суверенітет і територіальну цілісність України, свої міжнародні зобов'язання, фундаментально порушує мінські домовленості", – заявили у МЗС.

 

19.02.2017