Порошенко закликав світову спільноту "не проспати" російську агресію.

 

Президент України Петро Порошенко заявив під час виступу на 53-ій Мюнхенській безпековій конференції про неприпустимість переговорів щодо долі України без участі самої України, наголосивши, що "будь-яка угода з Путіним за спиною України тільки погіршить ситуацію".

 

Текст промови опубліковано на сайті президента.

 

Порошенко почав виступ із цитати Невілла Чемберлена на захист Мюнхенської угоди у 1938 році: “Я привіз вам мир для цілого покоління. Ми глибоко вдячні вам. Йдіть додому та добре виспіться”.

 

"Як ми всі знаємо, політика умиротворення була хибною. Ніколи не слід вірити в добру волю того, хто довів, що у нього немає доброї волі, – прокоментував президент. – Але чи знаємо ми, що тоді було б правильно зробити? Можливо, залишатись сильними в єдності. І, напевно, це історичний заклик до всіх нас з 1938 року. Заклик від всіх людей, які повинні були померти в наступні роки, тому що хтось "добре виспався" в неправильний час".

 

Петро Порошенко додав, що й сьогодні чує заяви з закликами до умиротворення Росії. Це, на його переконання, "призведе не до миру, а до ще більшої дестабілізації".

 

"Путін глибоко та щиро ненавидить Україну. Я це знаю особисто. Він заперечує самобутність і унікальну ідентичність українського народу. Він публічно проголошує українську ідентичність частиною російської домінуючої ідентичності. Він не бачить місця України на політичній карті Європи і він хоче розмалювати місце для України російськими кольорами", – підкреслив голова держави.

 

Порошенко застеріг, що геополітичні забаганки Росії не обмежуються лише Україною, і нагадав слова Володимира Путіна (нібито жарт) про те, що "російські кордони не закінчуються ніде".

 

Попри це, президент упевнений, що саме Україна – це місце, де можна дати відповідь на російську агресію.

 

"Дозвольте мені запевнити вас, що ми ніколи не погодимось, що хтось десь буде визначати нашу долю без нас. Будь-яка угода за нашою спиною буде негайно рішуче анульована мільйонами українців, які вже довели здатність боротися за свою незалежність. Ми не маємо наміру здаватися і готові захищати нашу країну. Мій меседж простий – нічого про Україну без України! Будь-яка угода з Путіним за спиною України тільки погіршить ситуацію", – наголосив Порошенко.

 

Президент підкреслив, що підтримка України "є єдиним способом зупинити триваючу агресію і повернути Росію на шлях поваги до міжнародного права і світового порядку".

 

"Ось так ми зможемо забезпечити мир для нашого покоління і повернутися додому, щоб добре виспатись", – підсумував голова держави.

 

18.02.2017