Європарламент проголосував за більшу централізацію ЄУ.

Євродепутати схвалили відповідну резолюцію, яку запропонував екс-прем'єр Бельгії Ґі Вергофстадт (Guy Verhofstadt), котрий нині є відповідальним за перемовини щодо Brexit’у.

 

                                                    Ґі Вергофстадт 

 

За резолюцію проголосували 283 євродепутати, 269 – виступили проти і 83  - утрималися. Документ передбачає посилення централізації Європейської Унії, створення посади міністра фінансів ЄУ, а також формування спільної європейської армії – повідомило видання Europe Online Magazin.

 

Репрезентуючи резолюцію, Вергофстадт зазначив, що треба підтримати федералізацію Унії на противагу, як він сказав, «націоналістам-протекціоністам». Бельгійський політик вважає, що всередині Євроунії необхідно віддавати пріоритет рішенню більшості країн, не чекаючи підтримки всіх країн-членів ЄУ з того чи іншого питання.

 

Схвалення Європарламенту цього документа може означати початок реформи засадничої угоди ЄУ. Адже, як зазначають експерти, фактично Вергофстадт пропонує обмежити або навіть цілковито ліквідувати права країн-членів Європейської Унії відмовлятися від виконання колективних рішень.

 

Хоча віце-президент Європейської Комісії Франс Тіммерманс водночас заявив, що зміна засадничих угод ЄУ зараз не є пріоритетом.

 

Ґі Вергофстадт очолює ліберальний блок в Європарламенті й вважається лідером європейських федералістів, котрі виступають за розширення і зміцнення Унії.

17.02.2017