Луценко обіцяє дати оцінку колишньому депутату РФ, що вступив до українського громадянства.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що за голосування на підтримку анексії Криму колишньому депутатові Госдуми РФ Денису Воронєнкову, котрий недавно вступив в українське громадянство, нададуть оцінку.

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

Луценко наголосив, що Воронєнков надав цінні показання для слідства у справі про держзраду екс-президента України Віктора Януковича.

 

"У нас є два свідки, екс-депутати Держдуми Росії, один з яких голосував за анексію Криму, інший (Ілля Пономарьов, – Z) не голосував. Оцінку цьому також буде надано, але наразі його свідчення були для нас досить важливими. Виявилося, що Янукович написав два листи: один – Путіну, другий – Держдумі Росії. Вони обидва використовувалися для прикриття російської окупації Криму, а далі агресії на території Донбасу", – сказав генпрокурор.

 

Луценко повідомив, що співпраця з Воронєнковим розглядається лише в контексті свідчень проти Януковича. "Жодних інших зобов’язань перед ним немає", – запевнив генпрокурор.

 

14 лютого колишній російський депутат-комуніст повідомив в одному з інтерв'ю про отримання українського громадянства. Народний депутат Валерій Пацкан, який входить до комісії при президентові з питань громадянства, повідомив, що Воронєнков отримав українське громадянство на підставі родинних зв’язків в Україні: деякі члени його родини проживають у Херсонській області.

 

Денис Воронєнков переїхав до України у грудні 2016 року.

 

В інтерв'ю "Громадському" Воронєнков поклав відповідальність за анексію Криму на Володимира Путіна, а виправдовував, зокрема, Владислава Суркова. "Рішення про анексію приймала одна людина. Всі нормальні люди були проти. Включаючи його близьке оточення", – сказав Воронєнков.

 

На питання журналіста, чи був проти анексії в березні 2014 року Владислав Сурков, Воронєнков відповів, що той був "категорично проти", "тому що він розумна людина".

 

16.02.2017