Пайфер і Гербст вважають, що Білий Дім набуває жорсткішої риторики щодо РФ через скандал із Флінном.

 

Колишній посол Сполучених Штатів Америки в Україні (2003-2006) Джон Гербст вважає, що останні події зі звільненням ключового радника президента США Майкла Флінна, який не приховував своєї проросійської позиції, підштовхнули нинішню адміністрацію Білого дому заявити про збереження жорсткої позиції щодо Москви.

 

Про це Гербст сказав у коментарі аґенції "Укрінформ".

 

"Майкла Флінна спіймали на брехні, коли він заперечував обговорення санкцій з російським послом. Цей скандал лише загострив увагу на зайвому й небезпечному інтересі Білого дому запропонувати Кремлю незаслужені поступки", – зазначив директор Євразійського центру ім. Діну Патрісіу Атлантичної ради.

 

Гербст назвав відставку генерала Флінна однією з головних невдач для нинішньої політики Білого дому щодо зближення з Москвою. На переконання експерта, це веде до того, до чого закликають демократи та деякі республіканці в Конгресі, а саме – розслідування можливих зв'язків Флінна і навіть президента Трампа з Кремлем.

 

"Критика з боку лідерів Конгресу, зокрема, сенатора Маккейна, а також лідера республіканської більшості Макконнелла й спікера Палати представників Райана, схоже, не віднадила Білий дім від того, щоб припинити обговорення про перегляд та скасування санкцій", – вважає експерт.

 

Він додав, що адміністрацію Трампа також не бентежило, що Путін збільшив рівень насильства на Донбасі вже після телефонної розмови з Вашингтоном. У цьому сенсі фіаско Флінна "підштовхнуло нову адміністрацію до більш тверезої політики у відповідь на ревізіонізм Кремля", охарактеризував Гербст останні заяви Білого дому про збереження жорсткої позиції проти Росії. Втім, можливо, це просто нарочита риторика для того, щоб заспокоїти людей, припустив експерт.

 

"Моя надія полягає в тому, що це лише початок набагато більш реалістичного розуміння небезпечних намірів Москви, а також посилення політики Сполучених Штатів відносно Росії", – підсумував Гербст.

 

Колишній посол США в Україні (1998-2000) Стівен Пайфер вважає, що Дональд Трамп поки що не визначився остаточно з подальшою політикою відносно Росії, однак відставка його ключового радника з відкритими проросійськими поглядами може наблизити президента до традиційної республіканської позиції, яка скептично сприймає можливість співпраці з Кремлем.

 

"Ті з нас, хто намагається з'ясувати політику адміністрації Трампа щодо Росії (і України), бачать цілий спектр можливостей", – зауважив експерт Інституту Брукінгса з питань контролю над озброєнням. З одного боку спектру, каже Пайфер, – заяви кандидата Трампа, "які, очевидно, розділяв генерал Флінн" про поліпшення відносин з Росією та можливе послаблення санкцій. З іншого – традиційний мейнстрім Республіканської партії, до якого належать віце-президент Майк Пенс, глава Пентагону Джеймс Маттіс і багато членів Конгресу, що підтримують Україну та "зберігають обережний скептицизм" з приводу Росії.

 

"Ми поки не знаємо, в який саме частині спектру опиниться президент, але, наскільки я підозрюю, відставка генерала Флінна збільшує ймовірність того, що політика президента буде ближчою до тієї частини, де перебувають віце-президент, міністр оборони і республіканці в Конгресі", – підсумував Пайфер.

 

15.02.2017