Нижня палата парламенту Канади ратифікувала Угоду про вільну торгівлю з Україною.

 

Нижня палата федерального парламенту Канади більшістю голосів підтримала ратифікацію Угоди про вільну торгівлю із Україною у третьому і остаточному читанні.

 

Про це повідомляє "Укрінформ".

 

Тепер Угоду передадуть до верхньої палати парламенту (Сенату), а після цього – на підпис генерал-губернатору, що є фінальним етапом на шляху набранням документом юридичної сили.

 

Україна та Канада підписали угоду про створення зони вільної торгівлі 11 липня у Києві. Від імені України документ скріплював міністр економічного розвитку Степан Кубів, а від Канади – міністр міжнародної торгівлі Христя Фріланд. Участь у церемонії брали президент Петро Порошенко та прем'єр Джастін Трюдо.

 

Як ідеться у довідці Мінекономіки, з моменту набуття чинності угода відкриє для українських експортерів 98% канадського ринку товарів. Ввізні мита на сільськогосподарські товари будуть негайно скасовані (за виключенням 108 тарифних ліній, доступ по яких відкриється у рамках квот), а також на всі промислові товари (крім легкових автомобілів із 7-річним перехідним періодом скасування ввізних мит). Для вказаних 108 тарифних ліній сількогосподарських товарів вітчизняні експортери матимуть можливість постачати товари за нульовою ставкою ввізного мита в рамках глобальних квот Канади.

 

Україні вдалося відстояти асиметричну порівняно з Канадою лібералізацію доступу до свого ринку у чутливих галузях. Так, з моменту набрання чинності угодою, Україна негайно скасує тарифи для близько 80% товарів імпорту з Канади, в той же час для деяких сільськогосподарських та промислових товарів застосовуватимуться перехідні періоди у 3, 5, 7 років для зниженням тарифів. Проте для найбільш чутливих сільськогосподарських товарів було встановлено квоти на імпорт, тоді як цукор було виключено з дії угоди. Такі умови дадуть можливість українським підприємствам пристосуватись до нових умов безмитної торгівлі.

 

Серед основних українських продуктів, які отримають переваги від безмитного доступу на ринок Канади в короткостроковій перспективі: соняшникова олія, цукор, кондитерські вироби та шоколад, алкогольні напої та пиво, соки. Щодо промислових товарів – одяг, кераміка, металургія та хімія. Також угода сприятиме розвитку кооперації в сфері авіабудування.

 

У довгостроковій перспективі передбачається збільшення постачання високотехнологічного обладнання та промислових товарів з високою доданою вартістю.

 

15.02.2017