Уряд наразі не розглядав надзвичайний стан в енергетиці.

 

Кабінет Міністрів України на засіданні у вівторок не розглядав питання про запровадження надзвичайного стану в енергетиці.

 

"Ні, питання не розглядалося", – сказав журналістам віце-прем'єр-міністр реґіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко після засідання, як інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

З його слів, за результатами понеділкового засідання енергетичного штабу урядовці запропонували заходи для стабільності енергосистеми країни та зменшення споживання вугілля з 28 тис. тонн до 20 тис. тонн.

 

"Населення захищене з точки зору енергопостачання і тепла. Я думаю, що день-два такого великого значення не мають, але найголовніше – процес антикризових заходів вже запущено", – сказав Зубко.

 

Утім, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив на засіданні, що подальше продовження блокади вантажного залізничного сполучення з ОРДЛО спричинить до кризи в енергетиці та металургії, а відтак і до скорочення валютного виторгу та уповільнення економічного зростання.

 

"Сьогодні деякі українці власними руками хочуть зірвати опалювальний сезон і змусити віялові відключення електроенергії. Це неприпустимо, треба розмежувати боротьбу з контрабандою та боротьбу з українським народом", – сказав Гройсман.

 

"Я переконаний в тому, що критичний імпорт мінімального набору продукції, який ми отримуємо з українських надр, ми можемо абсолютно спокійно сьогодні використовувати", – вважає голова уряду.

 

Гройсман додав, що від постачань залежить робота металургії, яка забезпечує велику частку експорту та валютних надходжень у країну. "Якщо Авдіївський коксохім міг зупинитися від обстрілу росіян, то тепер він може зупинитися, оскільки у нього немає сировини для роботи", – застеріг прем'єр-міністр.

 

Голова уряду також констатував, що в Україні в структурі виробництва електроенергії понад 30 % припадає на електроенергію з вугілля, а телопостачання деяких міст, зокрема Києва, Харкова, Черкас та Чернігова, істотно залежить від вугілля.

 

"Антрацитове вугілля видобувається на тимчасово непідконтрольній нам території. Щоб здійснити модернізацію, відмовитися від цього вугілля і перейти на газову групу, яка видобувається на підконтрольній території, нам треба 3-5 років і щороку інвестиції в розмірі не менше 15 млрд. грн.", – зазначив прем'єр.

 

З його слів, уряд здійснює політику диверсифікації постачань енергоресурсів, однак на це потрібен час.

 

14.02.2017