Насалик закликає запровадити надзвичайний стан у енергетиці.

 

Міністерство енергетики та вугільної промисловості у понеділок передає на розгляд уряду проект розпорядження про запровадження надзвичайних заходів у енергетиці.

 

Про це під час засідання антикризового енергетичного штабу повідомив міністр енергетики Ігор Насалик, повідомляє "Укрінформ".

 

Зі слів міністра, причиною для запровадження надзвичайного стану є нестача антрацитового вугілля, котре дотепер постачалося на державні підприємства із окупованих територій Донбасу. "У разі пошуку альтернатив [вугіллю] із зони АТО Міненерго зможе вийти на ефективні поставки протягом 50-52 днів. Ми повністю завантажили усі потужності, що працюють на газовій групі вугілля, у нас немає його профіциту", – повідомив Насалик, додавши, що споживання антрацитового вугілля в Україні складало 1,2 млн. тонн щомісяця.

 

Міністр прогнозує, що вже за два тижні Україну може спіткати проблема з "покриттям" пікових навантажень в енергетиці, і це вимагатиме запровадження віялових відключень.

 

Пропозицію Ігоря Насалика підтримало й державне підприємство НЕК "Укренерго".

 

"Запаси антрацитового вугілля на складах усіх ТЕС становлять 842 тис. тонн. Цього вистачить в середньому до 40 діб. Оскільки на різних станціях різні запаси, вони пропрацюють від 14 до 100 діб. Середньодобове споживання антрацитового вугілля дорівнює 30 тис. тонн. Якщо найближчими днями не буде відновлення постачання, необхідне запровадження надзвичайного стану у енергетиці", – заявив на засіданні уряду керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук, підтвердивши загрозу віялових відключень.

 

13.02.2017