Порошенко: Україні та Молдові нав'язують неприйнятні сценарії реінтеґрації.

 

Президент України Петро Порошенко заявив на зустрічі з прем’єр-міністром Молдови Павлом Філіпом, що Україні і Молдові нав'язують формати реінтеґрації, котрі дозволили б ззовні вирішувати долю країн.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Чверть століття тому Молдова зіткнулася зі схожим випробуванням, втративши частину своєї суверенної території. Зараз ми бачимо наполегливі спроби нав’язати і Молдові, і Україні такі формати реінтеґрації, які дозволять ззовні вирішувати долю народів наших країн", – сказав Порошенко.

 

Президент певен, що ці спроби не матимуть успіху. "Україна та Молдова мають і будуть відновлені у своїх суверенних, міжнародно визнаних кордонах. Хочу ще раз наголосити, що Крим, так само як і Донбас – це Україна. Усе демократичне світове співтовариство поділяє і підтримує цю позицію", – зазначив голова держави.

 

Порошенко підкреслив, що Україна та Молдова розташовані в реґіоні, що став ареною протистояння двох світоглядних концепцій. "Україна і Молдова не просто сусідні країни, наші народи об’єднує міцне культурне та історичне коріння, перевірене не одним століттям. На жаль, наш спільний регіон став ареною протистояння двох світоглядних концепцій. Перша з них – це демократичні цінності, права людини, рух у майбутнє. Друга – це тоталітаризм, диктат та повернення у минуле", – сказав Порошенко.

 

Президент додав, що в реґіоні велися й ведуться спроби "розпалити пожежу міжетнічної, міжлюдської ненависті на просторі від Донбасу до берегів Дністра".

 

13.02.2017