Німеччина має нового федерального президента.

Ним, як і передбачалося став новий голова Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), колишній міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier).

 

 

За те, щоб Штайнмаєр став 12 президентом Німеччини в неділю, 12 лютого, проголосував 931 з 1260 членів Федеральних зборів з обрання глави держави. До них входять депутати Бундестагу, Бундесрату та делегати від земельних парламентів. Для позитивного вирішення питання вистачило б і 631голоса підтримки.

 

Загалом на посаду балотувалося пятеро претендентів. Проте проти Штайнмаєра, котрий був узгодженим кандидатом від урядової «великої коаліції» СДПН і ХДС/ХСС у решти чотирьох не було практично жодних шансів. У результаті дослідник з Кьольна Крістоф Буттервеґе (Christoph Butterwege), висунутий Лівою партією, набрав 128 голосів, популярний юрист, актор і телеведучий Александр Гольд (Alexander Hold), висунутий партією «Вільні виборці» – 25 голосів, віце-голова ксенофобської «Альтернативи для Німеччини» Альбрехт Ґлазер (Albrecht Glaser) – 42 голоси, висуванець Піратської партії Енґельберт Зоннеборн (Engelbert Sonneborn) – 10 голосів.

 

Тож вибори пройшли в один тур. Хоча теоретично на виборах президента ФРН можуть бути три тури – повідомило радіо Deutschlandfunk.

 

Штайнмаєр кілька років поспіль очолював рейтинг найпопулярніших політиків ФРН. Він народився 1956 року в Детмольді (земля Північний Райн-Вестфалія) в робітничій сім'ї. Отримав освіту в сфері юриспруденції та політичних наук.

 

Штайнмаєр керував бюром Ґергарда Шрьодера, коли той обіймав посаду прем'єр-міністра Нижньої Саксонії. Після того як Шрьодер став канцлером, Штайнмаєр переїхав з ним до Берліна, де спочатку працював статс-секретарем федерального уряду, а пізніше керував відомством федерального канцлера.

 

З 2005 року Штайнмаєр був міністром закордонних справ, потім віце-канцлером, головою фракції СДПН у Бундестазі й знову шефом німецької дипломатії. 2009 року він виступав конкурентом Анґели Меркель в боротьбі за посаду бундесканцлера.

 

21 лютого 2014 року Штайнмаєр став одним з гарантів при підписанні Угоди про врегулювання політичної кризи в Україні між Віктором Януковичем та лідерами опозиції. Пізніше він відіграв дуже активну роль у рамках «Нормандського формату».

 

Інавґурація президента Німеччини  запланована на 19 березня. 61-річний Штайнмаєр заступить на посаді 77-річного Йоахіма Ґаука (Joachim Gauck). Додамо, що президент Німеччини обирається на 5 років. Ця посада в країні є радше репрезентативною, а реальна влада перебуває в руках бундесканцлера.

13.02.2017