Чавушоглу закликав вирішувати конфлікт на Донбасі дипломатично.

 

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу під час візиту до Києва заявив, що офіційна Анкара ніколи не визнає незаконну анексію Криму Росією.

 

Про це він заявив під час прес-конференції з головою МЗС України Павлом Клімкіним, повідомляє "Укрінформ".

 

"Туреччина повністю підтримує територіальну цілісність, суверенітет, незалежність та політичну єдність України. Ми постійно наголошуємо на цьому і під час двосторонніх зустрічей, і на міжнародному рівні. Я особливо хочу ще раз наголосити, ми в жодному разі не визнаємо незаконну анексію Криму", – сказав Чавушоглу.

 

Міністр також наголосив, що обов’язком Туреччини є "збереження кримських татар та захист їх прав у Криму". "Також нашим завданням є всіляка підтримка кримських татар, незалежно від того, де вони зараз перебувають", – наголосив міністр.

 

Мевлют Чавушоглу також висловився за те, щоб конфлікт на Донбасі вирішувався дипломатичним шляхом. "Проблема між Україною і Росією на східному кордоні України. Ми бажаємо, щоб це питання було вирішено мирним шляхом, шляхом дипломатії. Ми також бажаємо, щоб повною мірою виконувалися мінські домовленості. Ми, звичайно, підтримуємо територіальну цілісність України і говоримо про це на всіх міжнародних платформах. Ми хочемо, щоб це питання було вирішене зі збереженням територіальної цілісності України", – сказав міністр закордонних справ Туреччини, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Дипломати повідомили, що невдовзі відбудеться візит президента Туреччини Таїпа Ердогана до України, під час котрого заплановано підписати низку угод. “Про результати нашої роботи свідчить велика кількість двосторонніх документів, які ми готуємо до підписання під час візиту до України президента Туреччини”, – сказав Клімкін. З його слів, проекти передбачають співпрацю між країнами від сфери освіти і до ядерної безпеки.

 

Україна і Туреччина також введуть можливість взаємних поїздок для своїх громадян без закордонних паспортів. "Хочу виділити одну річ, яку ми б з Мевлютом хотіли сьогодні оголосити: у нас є безвізовий режим, але в майбутньому і громадяни України, і громадяни Туреччини можуть відвідувати наші країни, вже не використовуючи паспорти, а за внутрішнім документам", – анонсував Клімкін.

 

Зі слів Чавушоглу, сторони вже завершили підготовчий етап, і спрощений паспортний режим мав би запрацювати ще до літа.

 

10.02.2017