Гройсман: 45-мільйонна країна не може жити так, як сьогодні.

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час свого перебування у Брюсселі закликав Захід повернутися до ідеї, котру сторони виношували у 2014 році, на початку російської агресії проти України і в час його перебування на посаді віце-прем'єра, – оголошення донорської конференції для розробки "плану Маршалла".

 

Таку пропозицію голова уряду оголосив на конференції високого рівня "Заохочення та скерування: Перезавантаження українських реформ" у Брюсселі, повідомляє "Урядовий портал".

 

Володимир Гройсман нагадав, що у 2014 році Європейський Союз і донори запропонували Україні плану відновлення для України. Конференція мала відбутися на початку 2015 року – та не склалося.

 

"Я вважаю, що до цього питання треба повернутися. Якщо є запитання, чим Україні можуть допомогти дружні світові, європейські партнери – це чіткий план відновлення України. Це "план Маршалла", який ми можемо створити спільно, щоб спільними зусиллями пришвидшити трансформацію, зміни, відновити сектори, які є сьогодні враженими", – сказав Гройсман.

 

Загалом, прем'єр сповнений яскравими сподіваннями на свою каденцію. "Я точно знаю, що у 2017 році нам вдасться закріпити і пришвидшити економічне зростання, і кожен український громадянин відчує, що відбувалося і якими чином починає змінюватися його життя... Економіка України і Україна економічно встає з колін. Це добрий сигнал, але його потрібно пришвидшувати", – заявив голова уряду.

 

Прем'єр сказав, що сміливі і системні зміни закладено у 2014 році, незважаючи на військову агресію і втрату території через незаконну окупацію територій.

 

Гройсман вважає, що відсутність реформ в Україні стала причиною породження інституційної слабкості, несправедливої системи правосуддя, корупції. А політичний популізм та неефективність управління приводили державу до криз, котрі, на погляд Гройсмана, і проводили до революцій у 2004 та 2013-2014 роках. "45-мільйонна країна у центрі Європи з такими можливостями не може жити так, як є сьогодні", – сказав прем’єр-міністр.

 

На брюссельській зустрічі з президентом Європейської ради Дональдом Туском Гройсман обговорив першочергові питання у співпраці Україна-ЄС: запровадження безвізового режиму та ратифікацію Угоди про асоціацію. "Україна виконала усі критерії щодо безвізу. Розраховуємо на виконання ЄС своїх зобов’язань без зволікань", – закликав Гройсман.

 

Прем'єр привернув увагу до того, що активізація бойових дій на Сході України, а також останні події в Авдіївці ставлять під загрозу цілісний процес врегулювання конфлікту на Донбасі. Голова уряду застеріг ЄС від скасування санкцій. "Санкції є покаранням, а зняття санкцій – винагорода за відмову від агресії та готовність дотримуватися загальноприйнятих норм міжнародного права, суверенітету, територіальної цілісності незалежних держав і демократичних цінностей", – зазначив Гройсман.

 

На зустрічі з в.о. генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер Гройсман говорив і про питання безпеки, і про реформи. "Наше завдання – бути економічно, демократично сильнішими, щоб ефективно оборонити кордони Європейського Союзу", – сказав Гройсман.

 

10.02.2017