ВР змінила склад конкурсної комісії для НАЗК.

 

Верховна Рада України делеґувала до складу конкурсної комісії з вибору членів Національної аґенції з питань запобігання корупції Олега Марцеляка – голову антикорупційного комітету Асоціації українських правників, викладача Київського університету ім. Шевченка, члена конституційної комісії.

 

Постанову підтримало 226 народних депутатів – мінімальна більшість парламенту. Результативного голосування вдалося домогтися лише з третьої спроби.

 

Кандидатуру Марцеляка підтримали фракції БПП, "Народного фронту", група "Відродження" та частина "Волі народу".

 

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявляв, що Марцеляк – кандидат від влади. "Якщо хочемо реальної боротьби з корупцією, це має бути неупереджений орган", – цитує Ляшка "Українська правда".

 

Ігор Луценко з "Батьківщини" заявив, що НАЗК замість боротьби з корупцією стала органом зі "сприяння корупції" і "з дискредитації неугодних політиків". "Ми не будемо підтримувати", – сказав Луценко.

 

Натомість Віктор Чумак закликав все ж підтримати Марцеляка, наголосивши, що діяльність конкурсної комісії заблокована через відсутність належного числа учасників, а до складу НАЗК іще слід обрати одного члена.

 

Олег Марцеляк має замінити у складі конкурсної комісії професора Володимира Сущенка, котрий у червні склав повноваження, протестуючи проти конституційних ініціатив влади. Тоді пан Сущенко заявив, що Верховна Рада зі значними порушеннями прийняла зміни до Конституції щодо правосуддя, а потім і закон про судоустрій і статус суддів. "Вважаю, що в Україні сьогодні, в лиху годину не оголошеної війни проти моєї країни і народу з боку Російської Федерації, за цілком зовнішньо демократичними процедурами відбулась, на мій погляд, узурпація державної влади окремими політично-олігархічними угрупуваннями, негативні наслідки якої для суспільства і народу мені важко спрогнозувати і передбачити", – заявив Сущенко, додавши, що він не довіряє парламенту "як вищому представницькому органу народу України", від котрого і був делеґований до складу конкурсної комісії.

 

09.02.2017