МЗС Німеччини відмовилося дезавуювати заяви посла в Україні.

 

Міністерство закордонних справ Німеччини не бачить протиріч між словами посла ФРН в Україні Ернста Райхеля щодо виборів на окупованих територіях, сказаних напередодні в інтерв'ю, й офіційною позицією Берліна: німецька дипломатія вважає, що вибори на Донбасі можуть відбутися тоді, коли про їхню модальність зможуть домовитися Київ і Москва.

 

Про це заявив офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, повідомляє "Укрінформ".

 

"Звичайно, такі регіональні вибори, за умовами мінських угод, тільки тоді можуть бути проведені, коли обидві сторони досягнуть розуміння щодо їхніх модальностей", – пояснив дипломат.

 

"Ні в якому разі це не суперечить нашій позиції: наші зусилля спрямовані на те, щоб повернути Україні суверенітет над усією її територією. На це спрямовані й мінські домовленості", – зазначив представник МЗС, додавши, що процес регіональних виборів – важливий крок для відновлення демократії й верховенства права у цій частині України. При цім він підкреслив, що, згідно з угодами, відновлення контролю над кордоном має стати завершенням процесу, котрий складається з 13 пунктів.

 

"Хочу ще раз підкреслити, що ніхто, включаючи нашого посла в Києві, не має анінайменших сумнівів у тому, хто кінець кінцем несе відповідальність за розв'язування цього конфлікту. Ніхто в уряді не сумнівається, що для сепаратистів на Донбасі існує логістична, фінансова й військова допомога з Росії", – заявив Шефер. На прохання прокоментувати слова Райхеля про наявність російських військ на Донбасі, він сказав, що "не може стверджувати, що такі регулярні війська є на займаних сепаратистами територіях".

 

Дипломат запевнив, що федеральний уряд у цілому, включаючи канцлера, міністра закордонних справ, а також посла в Україні скеровують свої зусилля на те, щоб домогтися вгамування конфлікту й виконання мінських домовленостей 2015 року.

 

Як писав Z, Ернст Райхель заявив в інтерв'ю виданню "РБК-Україна", що вибори у окупованих районах Донецької та Луганської областей можуть відбутися і без виведення російських військ. "Безсумнівно, вибори повинні відбутися у тих умовах, які будуть відповідати європейським стандартам. І тому безпека, як і інші вимоги до виборчого процесу, є необхідними умовами. Будь-який український політик повинен мати можливість без страху проводити свою передвиборчу кампанію. І якщо для цього не буде можливостей, отже, такі вибори не можуть відповідати стандартам. Але необов'язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міській адміністрації буде вивішено український прапор", – заявив посол Німеччини.

 

Напередодні МЗС викликало Райхеля на розмову й заявило йому про неприпустимість подібних заяв.

 

08.02.2017