Ігор Юхновський розповів про стратегію поводження зі сміттям, розроблену для міста.

 

Академік НАН України, очільник міської науково-експертної комісії щодо поводження зі сміттям Ігор Юхновський розповів, про що ідеться в стратегії, розробленій для міста, пише ЗіК.

 

«Стратегію поводження зі сміттям й звільнення Львова від сміття ми вже розробили і повідомили про неї головам міста та області. Вона вимагає додаткового опрацювання і доведення до всього населення. Щоби люди знали, яким чином вони мають брати участь у тому, щоби Львів став чистим містом.

 

Разом із тим, я та більшість членів комісії вважаємо, що робити на території ДГХП «Сірка» полігон усього сумарного сміття, яке виробляється у Львові, неможливо. Але використання цієї ділянки у певних цілях можливе», – сказав Ігор Юхновський.

 

За словами науковця, сміття має ділитись на дві категорії – те, що можна переробляти (вторсировина) і те, що не підлягає подальшій переробці (непотріб). Вторсировина – папір, скло, ПЕТ-пляшки, метал, дерево, органічні відходи становитимуть 80% відходів, переконаний Ігор Юхновський. Решта 20% - непотріб, що наразі не можна переробити, тому його треба знищувати.

 

«У першу чергу, у кожному районі міста мають бути створені майданчики, на яких збирається вторсировина. Так є у великих містах Європи. Це можуть бути великі закриті ангари. Збирання вторсировини може бути організоване або індивідуально – люди кластимуть відходи у ящики з певним підписом, або під’їжджатиме машина у певний день за певним типом вторсировини.

 

Щодо непотребу – він викидається в урни. У місті 1300 майданчиків, де збирається сміття. Туди ви маєте здавати непотріб. Але не так просто. А наприклад, як це зроблено у Швейцарії. Щоби кинути пакет з непотребом у ящик, потрібно купити марку, яка характеризує величину торбинки, яку ви викидаєте. Ця марка коштує дуже дешево – 25-40 коп. Але якщо мешканці будуть купувати ці марки, будуть дивитись, що давати у непотріб, а що у вторсировину. Люди не захочуть витрачати навіть 25 копійок на це, стануть більш обачними.

 

Цей непотріб іде на подальшу переробку. До такої переробки місто вже у принципі готове. Закуплено величезний дуже потужний прес, який це має збивати, зменшувати майже у десять разів до певних цеглин, які обмотуються. Їх можна складувати у якомусь ангарі. Вони там чекатимуть, поки буде створене підприємство, яке буде їх переробляти. Як виглядатиме підприємство, ми ще зараз не знаємо. Відомо, що є підприємства, які знищують цей непотріб до молекулярної системи. Є певні такі пропозиції від швейцарських фірм.

 

Усе це вийде дешевше, ніж будувати зараз підприємство, яке просто перероблятиме увесь гамуз сміття. Зараз місто має знайти підприємства, які будуть закуповувати вторсировину на переробку. У Швейцарії 60% продукції виробляється із вторсировини. Це єдиний вихід для Львова», – вважає Ігор Юхновський.

 

Він додав, що у Львові варто провести референдум щодо сміття, тоді б не виникало блокувань і суперечок, як це є зараз.

 

Щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, то керівник комісії заявив, що цим має займатись не місто, а ДСНС. На думку Ігоря Юхновського, схили полігону не можна укріплювати іншим сміттям, а навпаки їх треба розрівняти і розділити, аби інфільтрати не стікали згори, а сміття можна було б пересипати землею та засіяти травою.

 

Як повідомляв Z, прем’єр-міністр Володимир Гройсман дав доручення виділити Львову під сміттєпереробний комплекс ділянку на території Яворівської «Сірки», проте у міській раді заявили, що вона не підходить. Натомість міська влада планує знову вивозити сміття у Грибовичі – у пресованому вигляді для укріплення схилів. Проте мешканці не дають обладнати у Львові сміттєпресувальні станції. Також претензії до такої ідеї має львівський аеропорт.

08.02.2017